Chloé Markussen Marcilly blir tildelt H.M. Kongens Gullmedalje for 2023 for sin doktorgradsavhandling ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, UiO. Foto: Gunn Kristin Tjoflot/UiO

Chloé Markussen Marcilly blir tildelt H.M. Kongens Gullmedalje for 2023 for sin ph.d. avhandling ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, UiO. Foto: Gunn Kristin Tjoflot/UiO

Chloé Markussen Marcilly får H.M. Kongens Gullmedalje

I desember 2022 avla Marcilly sin doktorgrad ved Senter for Jordens utvikling og dynamikk (CEED) under Institutt for geofag. Nå får hun H.M. Kongens Gullmedalje for 2023 for sitt arbeid.

Av Gunn Kristin Tjoflot/UiO
Publisert 30. juni 2023

I doktorgradsarbeidet utførte Marcilly modelleringsberegninger av mengden karbondioksid i atmosfæren over de siste 520 millioner årene.

Hun viste også hvordan variasjoner over dette tidsrommet har påvirket jordens klima over forskjellige tidsskalaer. Arbeidet ble gjort som en del av Senter for Jordens utvikling og dynamikk (CEED), et SFF-senter ved Universitetet i Oslo.

Det var i desember 2022 at Marcilly avla sin PhD-grad ved CEED som ligger under Institutt for geofag. Hun blir tildelt H.M. Kongens Gullmedalje for 2023 for sitt arbeid.

Konsentrasjonen av drivhusgassen CO2 i atmosfæren påvirkes av flere faktorer: solenergi, tektoniske og biologiske krefter som har variert mye over geologisk tid. Det er høy usikkerhet knyttet til rekonstruksjoner av tidligere atmosfæriske CO2-konsentrasjoner. Det er stort sett knyttet til geologiske indirekte målinger som er yngre enn 410 millioner år. For å forstå CO2-variasjoner over lange tidsspenn, spiller metoder som modellering en nøkkelrolle i å rekonstruere tidligere klimasvingninger. I sin doktorgradsavhandling har Markussen Marcilly undersøkt og revidert hovedkreftene som er implementert i langsiktige karbonmodeller og deres bidrag til tidligere klimaendringer i jordens geologiske forhistorie.

Chloé med datamodelleringer av klimaet for 470 – 430 millioner år siden i den geologiske tidsepoken ordovicium. Foto: GK/UiO
Chloé med datamodelleringer av klimaet for 470 – 430 millioner år siden i perioden ordovicium i geologisk tidsregning. Foto: GK/UiO

Dette er de første robuste beregningene av karbonkilder og karbonlagre, og kombinert med langsiktig karbonsyklusmodellering har hun rekonstruert mengden av CO2 i atmosfæren. Dette har medført en mye forbedret forståelse av jordens temperaturutvikling og hvorfor jordens klima for de siste 520 millioner år har vekslet mellom varme (drivhus) og kalde perioder som dagens klima, ifølge nomineringsteksten.

Markussen Marcilly er ansatt som forsker ved CEED, og fortsetter som postdoktor ved Centre for Planetary Habitability – PHAB, et nytt SFF-senter ved Universitetet i Oslo.

Prisen blir tildelt i september i Universitetets aula sammen med de andre som har fått den samme utmerkelsen. 


Marcilly disputerte 12.12.2022 med avhandlingen: Modelling atmospheric CO2 levels during the Phanerozoic: testing the main carbon sources and sinks as climate forcings over different timescales. Les mer om avhandlingen og disputasen. 

For de som er interessert er det mulig å lese doktorgraden i DuO.

Les mer om prisen og tildelinger på UiOs side om H. M. Kongens gullmedalje.

Om H.M. Kongens gullmedalje (Wikipedia)

Emneord: Geofag, CEED, PHAB, Kortnytt