2019 - Side 4

Publisert 31. jan. 2019 00:00

Karbon er grunnlaget for alt liv på jorda. Likevel var det svært lite sannsynlig at karbon ble dannet. Nå skal UiO finregne på skapelsesberetningen.

Publisert 17. jan. 2019 00:00

Mange tropiske tresorter har store "helikopterfrø" som blant annet har begeistret BBC-legenden David Attenborough. Tre UiO-matematikere har nå undersøkt geometrien hos både naturlige og 3D-printede helikopterfrø, og resultatene tyder på at naturen fant den optimale løsningen for millioner av år siden.  

Publisert 15. jan. 2019 00:00

Kjetill S. Jakobsen fikk litt følelsen av å skulle «hoppe etter Wirkola» da han overtok som CEES-leder etter Nils Chr. Stenseth. Men skal du hoppe etter en vinner, er det bare én ting som nytter: Å satse for fullt.  – CEES skal videreføres som merkevare og prosjekt, men også utvikles videre, fastslår han.

Publisert 11. jan. 2019 00:00

Fuglene har i prinsippet bare to budskap når de synger for å tiltrekke seg en make eller forsvare et territorium, nemlig "Kom hit!" og "Gå vekk!" Det rare er at samme sang inneholder begge budskapene, slik at tolkningen avhenger av hvem som lytter. 

Publisert 7. jan. 2019 00:00

Forskere har for første gang funnet DNA-rester etter den dødelige pestbakterien Yersinia pestis i et skjelett fra middelalderens Oslo. Analyser av det eldgamle arvestoffet styrker teorien om at pestsykdommen ble importert østfra flere ganger under middelalderen, via handelsruter som ble kontrollert av Hansaforbundet og Den gylne horde.

Publisert 4. jan. 2019 00:00

Morten Hjorth-Jensen har fått en rekke priser for undervisningen sin. Her forteller han hvordan Jean-Paul Sartre har inspirert ham og hvorfor Roma er favorittlaget, og ikke minst avslører han hvordan han raskt lærer seg navnene på alle studentene.