2019 - Side 2

Publisert 26. aug. 2019 00:00

– Det naturvitenskapelige verdensbildet vi opererer med i dag, er ikke en objektiv eller naturgitt størrelse. Naturvitenskapen eksisterer strengt tatt bare inne i hjernene hos de menneskene som er blitt enige om den, mener professor Aasmund Sudbø. Det samme kan man si om Gud, forresten.

Publisert 8. juli 2019 00:00

Alle kjenner til flått, men få vet hva den driver med. Bli med til obduksjonsrommet på Blindern.

Publisert 19. juni 2019 00:00

Profesjonelle søkshunder tar det lang tid å trene opp, mens det på få dager går an å trene opp hundrevis av honningbier. Oppdagelsen av honningbienes imponerende luktesans har inspirert forskere til å etterlikne den bemerkelsesverdige evnen.

Publisert 17. juni 2019 00:00

Verdier for flere millioner kroner forsvant under et innbrudd hos urmaker Urnes natt til fredag. Kunne det tenkes at urmakeren hadde fingert innbruddet, eller var det et reelt innbrudd? Videregående-elever med fordypning i biologi og teknologi oppklarer sånne kriminalsaker i løpet av et par timer. 

Publisert 5. juni 2019 00:00

– I dag tar det i gjennomsnitt 27 år før vi vet om et legemiddel er trygt for gravide, og vi har god kunnskap om sikkerheten for kun 5 prosent av legemidlene på markedet. Sånn kan det ikke fortsette, sier professor Hedvig Nordeng. Men nå er UiO med i et gigantisk europeisk prosjekt som skal tette det alvorlige kunnskapshullet.

Publisert 28. mai 2019 00:00

De fleste tenker på Svartedauden og pesten som noe middelaldersk, men sykdommen er fortsatt aktiv og hadde et utbrudd på Madagaskar for bare to år siden. Klimaendringene kan føre til at pesten sprer seg fortere både i tropiske strøk og i utsatte områder med økt nedbør på den nordlige halvkulen.