Image
""

Sølvvinner Andreas Alberg med det norske flagget under matte-OL i Bath i 2019. Han vant gull året etter. Foto: IMO

Matematikk-OL til Oslo

I sommer blir det olympiske leker i Oslo. Deltakerne konkurrerer verken i langrenn, friidrett eller håndball. Denne gangen handler det om matte.

Det ser ikke ut til å bli noen olympiske vinterleker i Norge med det første. Men til sommeren blir det likevel en olympiade i Oslo. Matematikk-OL skal gå av stabelen på Rebel Arena i juli.

– Vi ser fram til sommeren da ungdommer fra mer enn 100 land skal møtes til kappestrid for å utvikle vennskap på tvers av landegrenser, religion, identitet, politikk og etnisitet, sier kontorsjef Yngvar Reichelt ved Matematisk institutt. Han er arrangementssjef for IMO 2022.

– Med dette arrangementet ønsker vi å løfte realfag generelt og matematikk spesielt, sier han.

Den internasjonale matematikkolympiaden (IMO) ble arrangert første gang i Romania i 1959 med sju deltakerland. Norge har vært med siden 1984. I dag er det cirka 600 deltakere fra 110 land.

– Deltakerne kan ikke være immatrikulert ved universitet eller høyskole, så det er først og fremst elever i videregående som kommer, men det er også adskillig yngre deltakere som har vært med, sier Reichelt.

Selve konkurransen går over to dager. Hver dag har deltakerne fire og en halv time på seg til å løse oppgaver innenfor algebra, kombinatorikk, geometri eller tallteori. Medaljeseremonien vil forgå i Oslo rådhus.

Her kan du lese mer om Matematikk-OL i Oslo

Er du interessert i forskningsnyheter om realfag og teknologi: Følg Titan.uio.no på Facebook eller abonner på nyhetsbrevet vårt