Koronaforskning. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Forskere innen biovitenskap, farmasi og informatikk får støtte til nye koronaprosjekter. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Hedvig Nordeng og Nils Chr. Stenseth blant forskere som får koronastøtte

30 norske forskningsmiljøer skal lære oss mer om koronavirusutbruddet. Fire av prosjektene vil foregå ved MN-fakultetet på UiO.

130 millioner kroner ble nylig hasteutlyst til forskning på spørsmål som er relevante for å håndtere koronavirusutbruddet. 78 fagmiljøer leverte søknad til Forskningsrådet. 30 prosjekter får nå finansiering.

– Det er satt i gang mye forskning på koronavirusutbruddet, men det er lenge igjen før pandemien er et tilbakelagt kapittel. Jo mer kunnskap vi får, jo raskere, tryggere og smidigere kommer vi oss gjennom dette, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding fra Forskningsrådet.

Universitetet i Oslo har fått tildelt ni av disse prosjektene med en ramme på 42,8 millioner krone. Fire av disse vil foregå ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet.

Biologiprofessor Nils Chr. Stenseth er en av dem som har fått støtte. Tidligere har han forsket mest på pestbakterien.

– Metodologisk er det en stor sammenheng mellom hvordan man analyserer pestdataene og koronadataene, sier Stenseth til Uniforum.

– Vi håper å få analysert data både fra Kina, Norge og andre deler av verden. Men Norge og Kina blir hovedbidragsyterne når det gjelder data, sier han.

Professor i farmasi, Hedvig Nordeng, skal også lede et av prosjektene som har fått koronastøtte fra Forskningsrådet.

– Det er viktig med farmasøytisk kompetanse når vi skal forske på hvordan pandemier som COVID-19 påvirker samfunnet, sier Nordeng i en pressemelding.

– Vi ønsker å sammenligne hvordan pandemier utvikler seg i ulike samfunnsstrukturer. Vi vil også bruke data om legemiddelbruk til å kartlegge hvordan den mentale helsa blant folk blir påvirket, sier Nordeng.

Her har vi samlet alle våre artikler knyttet til koronaviruset og covid-19

De fire koronaprosjektene ved MN-fakultetet:

• Information Systems for Emergency Diseases: Emergency Response to the Covid- 19 Pandemic – supporting global and national surveillance. Prosjektet skal gjennomføres ved HISP (Health Information Systems Programme) som ledes av Kristin Braa ved Institutt for informatikk
  • EU-COVID-19 – a multinational registry- based linkage study with focus on risk and protective factors, clinical outcomes and mental health. Prosjektleder: Hedvig Nordeng, Farmasøytisk institutt.
  • COVID-19 Seasonality: The effect of environmental variation on the spatio- temporal dynamics at national, regional and global scales. Prosjektlefer: Nils Christian Stenseth, Institutt for biovitenskap
  • COVIDOSE: Determining infectious dose for SARS-CoV-2 and assessing contact/proximity risk. Prosjektleder: Ryan Easterday, Institutt for biovitenskap

Pengene kommer fra et samarbeid mellom Forskningsrådet, Kreftforeningen, Utenriksdepartementet og Trond Mohn-stiftelsen. Prosjektene varer fra ett til to år.

Vil du ha flere forskningsnyheter om teknologi, realfag og medisin: Følg Titan.uio.no på Facebook eller abonner på nyhetsbrevet vårt