mobil

Foto: Colourbox

Lommepsykolog med uviss effekt

I stedet for at mobilen skal kontrollere livet ditt, kan du kontrollere livet ditt med mobilen.

Av Zahra Ahmad, Wenche Willoch
Publisert 10. okt. 2017
Zahra Ahmad, MNKOM

I dagens samfunn er mobilen essensiell. Ikke fordi vi ikke kan gå uten musikken eller Pokémon Go-spillet, men faktisk essensiell. Mange har vipps og mobilbank på mobilen, andre har kollektivtrafikk-app der. Forskere vet det også, de prøver å bruke avhengigheten til vår fordel.

Forskere fra Northwestern University i Illinois har utviklet en rekke apper for å gjøre det enklere å kjempe mot depresjon og angst.

Depresjon er noe mange sliter med; noen aksepterer å snakke om det og spørre om hjelp, andre tør ikke ta det steget. For den siste gruppen kan IntelliCare være en løsning, ifølge en forskningsstudie fra dette universitetet.

En pakke med 13 apper reduserte alvorlighetsgraden av symptomene på angst og depresjon med 50 % i studien. Appene heter IntelliCare, og de er gratis tilgjengelig.

Øvelser og mantra

Noen av appene tilbyr blant annet øvelser for å slappe av og redusere selvkritikk og bekymringer, metoder for å sove bedre og tips til å håndtere dagen på en enklere måte.

Andre kan bidra til å gi livet ditt mer mening eller med mantraer for å fremheve styrkene dine og finne ut hva slags verdier som er viktige for deg.

Må kombineres med annen behandling

Anne Moen er professor ved Institutt for helse og samfunn og leder UiO:eColab, som er et forskningslaboratorium for primærhelsetjenesten.

– Kan disse appene potensielt erstatte helsepersonell som jobber med psykisk helse?

– Jeg tror nok ikke det, men de kan hjelpe med noen ting, som å kombinere egen aktivitet og terapi, sier hun.

Trenger kontrollgruppe

IntelliCare, app

Forskningsstudien ble gjort med 96 deltagere som brukte appene regelmessig over åtte uker. Gjennomsnittlig ble appene brukt 195 ganger i løpet av studieperioden. Deltagerne brukte gjennomsnittlig ett minutt på hver app opptil fire ganger daglig.

Forskningsstudiens leder David Mohr, som er professor ved Northwestern University, påpeker at studien ikke hadde noen kontrollgruppe. Det kan derfor hende at noen av deltagerne deltok fordi de var motivert til å bli bedre og ville blitt friskere uavhengig av appene.

Det er viktig med en kontrollgruppe for å kunne isolere resultatet fra andre årsaker og for å få fram feilkilder. Universitetet har startet en ny studie med 300 deltagere og en kontrollgruppe for å se om de får bekreftet resultatet. 

Moen ved UiO tror ikke studien kan gjentas med samme resultat. Men hun mener lignende apper kan være et bidrag til bedre helse.

Erstatter neppe psykologen

Om appene virkelig har den effekten den første studien antyder, er det nyttig både for individet og samfunnet.

Direktoratet for e-helse og Helsedirektoratet planlegger å digitalisere mestring av psykiske sykdommer, med apper som mulige løsninger. 

Les mer:

Psychology Today: Anxious or Depressed? "IntelliCare" Is an App Suite for That

Vitenskapelig artikkel: IntelliCare: An Eclectic, Skills-Based App Suite for the Treatment of Depression and Anxiety

Vil du ha flere forskningsnyheter om realfag og teknologi? Abonner på vårt ukentlige nyhetsbrev eller følg oss på Facebook.

Flere artikler fra studenter som har gått på formidlingskurset MNKOM

Emneord: MNKOM