Image
""

Slik ble Oslo et Mekka for geologer

Geologenes våte drøm? Å kunne skue ut over Oslo-området for 300 millioner år siden.

For 300 millioner år siden ble det geologene kaller Osloriften født. Den er full av vulkanske bergarter som skiller seg helt fra grunnfjell og gneiser som var her i området fra før.

– Jordskorpa sprakk opp i nord-sør-retning. Ut av disse sprekkene rant store mengder lava, sa geolog Henrik Svensen da han deltok på litteraturfestivalen POPVIT 2020.

– En av disse sprekkene går for eksempel gjennom Frognerparken.

Svensen har nylig gitt ut boka Under asfalten – Oslos naturhistorie gjennom to milliarder år.

– Oslofeltet ble dekket med flere kilometer med lava. Det var starten på Oslofeltet. Disse vulkanske og magmatiske bergartene er ganske motstandsdyktige mot erosjon og forvitring, sa Svensen.

Det er dette som har gjort Oslo til et valfartssted for geologer i over 200 år. Ikke sjelden kan du høre dem si at Oslo er en unik hovedstad i verdenssammenheng med tanke på det geologiske mangfoldet.

I videoen under kan du se de to Svensen i samtale med geolog og forfatter Reidar Müller under POPVIT-festivalen på Realfagsbiblioteket på Universitetet i Oslo 5. november i år.

Under asfalten - Oslo lag for lag

Gikk du glipp av litteraturfestivalen PopVit? Se Henrik Svensen snakke med Reidar Müller om hva som befinner seg under føttene dine. Her vil du få et innblikk i Oslos naturhistorie gjennom to milliarder år på null komma niks. 🏔🕳⚒

Posted by UiO : Realfagsbiblioteket on Tuesday, November 17, 2020