Artikkelforfattern holder en presentasjon.

Redd for å holde presentasjoner? Det er jeg og!

“Hei! Jeg heter Helle og er en doktorgradsstipendiat.” Slik begynner de fleste presentasjonene mine, men av en eller annen grunn slutter jeg aldri å være nervøs før et foredrag. Blir du også nervøs før en presentasjon? Jeg har skrevet ned noen av mine tips til å gjøre opplevelsen litt mindre nervepirrende.

Av Women in Astrophysics
Publisert 26. mai 2020
Helle Bakke er stipendiat ved RoCS-Rosseland senter for solfysikk på UiO

Artikkelen er skrevet av Helle Bakke

Hva er det første man må gjøre når man skal holde en presentasjon? Finne et tema! Det er ikke alltid du har mulighet til å velge et tema selv, men dersom du har det bør du sørge for å velge noe du er interessert i. Dersom du er som meg, vil dette hjelpe på nervøsiteten. Å snakke om noe man brenner for gjør det både enklere og morsommere å lage en god presentasjon.

Når du har funnet et tema, er det neste steget å utforme presentasjonen. Det er viktig å fange publikum fra første sekund, gjerne med en catchy tittel eller et fancy bilde. Jeg har presentert mye rart opp gjennom årene, men mitt favorittema er definitivt solen. Solfysikk er det feltet jeg har valgt å vie min doktorgrad til, så det sier seg selv at jeg er over gjennomsnittet entusiastisk når det kommer til dette temaet. Solen er en gigantisk plasmakule som brenner kontinuerlig. Lette elementer, slik som hydrogen, smelter sammen og danner tyngre elementer. Dette kalles fusjon, og er den prosessen som holder solen i gang. Men nok om det. Du er åpenbart her for å få noen tips til din neste presentasjon, ikke for å lese om solen.

Hvordan du velger å snakke om temaet ditt er viktig for hvordan presentasjonen blir. Spesifikke detaljer bør utelates til eventuelle spørsmål fra publikum. Hensikten er å fenge, og det gjøres gjerne ved å snakke om temaet slik at det er forståelig for alle. Og da mener jeg alle. Tenk nøye over målgruppen din og hvilket nivå du bør legge deg på. Kanskje presentasjonen din handler om nordlys, og du er usikker på hvor detaljert du vil forklare fenomenet? En god start vil være å snakke om solen. Solens magnetfelt er ansvarlig for fenomener slik som solflekker, solar flares og solvind. Sistnevnte er grunnen til at vi kan se nordlys, og er en strøm av ladde partikler utløst fra det ytterste laget av solens atmosfære. Solens atmosfære består av tre deler. Laget som ligger nærmest overflaten kalles fotosfæren, og det er her energien produsert fra fusjonsprosessene frigjøres som synlig lys. 

Det midterste laget kalles kromosfæren, og det ytterste laget kalles solens korona. Solens atmosfære er utrolig spennende å studere, og er faktisk stjernen i min avhandling (ba dum tss). Jeg beklager, nok en gang har jeg sporet av. Lurer du på om du bare skal forlate denne siden? Ikke gjør det! Jeg lover å holde meg til tema fra nå av.

En god figur er verdt mer enn 1000 ord. Dersom presentasjonen din består av mye tekst, vil du fort miste publikums interesse. Stikkord kan være bra, men pass på at de gir mening for publikum. Ikke bruk stikkordene som en påminnelse om hva du skal si. Gjør du det blir lerretet raskt fylt med vanskelige ord som helst skulle vært forklart med en figur. Kanskje presentasjonen din handler om energi, og du vil forklare hva potensiell og kinetisk energi er. Da kan en figur være et godt hjelpemiddel! Videre vil det kanskje være naturlig å snakke om energirike prosesser, og hva er vel mer energirikt enn eksplosive utbrudd på solen? Aktive områder på solen er forbundet med magnetfelt som strekker seg oppover i solens korona i form av løkker. Dersom magnetfeltene kolliderer, vil energien i magnetfeltene utløses til en fantastisk eksplosjon. Et slikt utbrudd kalles en solar flare, og er et spektakulært fenomen. Et annet, ikke like spektakulært fenomen er meg som ikke klarer å holde det jeg lover.  Konklusjonen bør være kort og konsis. Gjør en oppsummering av de viktigste poengene dine, men ikke bruk mye tid på dette. Korter stikkordet her. Når konklusjonen er ferdig kan du endelig puste ut og klappe deg selv på skulderen. Godt jobbet, du er ferdig!

 
Emneord: Astrofysikk