DAB i UK i mono

DAB i UK: Bra, men dårlig

Av Sverre Holm
Publisert 27. jan. 2014

Dette semestret er jeg det meste av min tid på King's College i London. Derfor har jeg også fått sjansen til å lytte på digital radio i dette som er foregangslandet for DAB. For å ta det positive først. Her er det massevis av stasjoner og utvalget for radiolytterne har aldri vært større.

De nasjonale multipleksene jeg får inn i London, hver av dem med 10-20 stasjoner hver, er disse (les nederste linje på hvert display):

UK har altså både BBC National og D1 National. Til sammenligning har vi i Norge "Norge Riks".

Jeg får også inn flere regionale/lokale multiplekser:

I Norge har vi regionalmultiplekser over hele landet, f.eks. på Østlandet der en av dem er "Oslo/Akershus/Østfold". I tillegg begynner det å komme lokalmultiplekser, bl.a. i Oslo der vi har "Oslo/Akershus" og i Haugesundområdet.

Der jeg i London får inn 5 multiplekser får jeg altså i Oslo-området inn 3 stk, så utvalget av stasjoner står omtrent i samme forhold.

Men lydkvaliteten da? Her er det tydelig at det er om å gjøre å spare, for mye går i mono!

Det er rart at dette skal være fremtidens radio, da mono er noe som assosieres med mellombølge og langbølge, altså fra tiden før FM stereo kom (1975 i Norge, enda før i UK). Men slik er det blitt. Den viktigste grunnen er nok at DAB i bunn og grunn er i konflikt med seg selv. Jo flere stasjoner, jo dårligere kvalitet blir der pr stasjon. Derfor er bitratene presset ned så lavt. Dessuten er ikke UK gått over til DAB+ slik som vi er i ferd med å gå over til i Norge. Med DAB+ kan det sendes stereo på disse bitratene.

Men heller ikke i Norge er det akkurat glitrende kvalitet, selv med DAB+. Husk at det er en variant av AAC-koding som brukes. Det er den som Spotifys gratistjeneste gir deg 160 kbps på, og som de dobler til 320 kbps hvis du betaler. Apple Itunes leverer sine låter med 256 kbps AAC, mens radio i Norge presser den samme musikken gjennom på noe sånt som 48 - 96 kbps.

Det var en digresjon fra UK, der jo selvsagt noe går i stereo også:

Mye går i en så lav bitrate som 112 kbps, noe som aldri har vært brukt i Norge. Selv Classic FM, som jeg liker å våkne til og som altså sender klassisk musikk, sender bare på 128 kbps. Dette er en vanlig bitrate på mange stasjoner i Norge også.

Det er bare én stasjon, BBC Radio 3, som går med en bitrate som yter musikk full rettferdighet: 192 kbps. Det er den eneste stasjonen jeg fant som går på en kvalitet som er bedre enn FM på sitt aller beste. Det er slik som P2 og NRK Klassisk ofte har i Norge også.

Det som er bra med DAB i Storbrittania er altså det store utvalget av stasjoner. Det negative er den pressede lydkvaliteten. Det er ikke bare jeg som synes at det er et problem, se f.eks. "Why DAB radio in the UK is broken, and how to fix it".

Så DAB i England passer nok best til en minimalistisk kjøkkenradio med bare én høyttaler eller i en litt bråkete bil.