En professor med grep på presentasjon

Av Sverre Holm
Publisert 9. feb. 2011

Hans Rosling, svensk professor i internasjonal helse, kan kunsten å presentere økonomisk historie og helseutvikling på en anskuelig måte. Hans presentasjon av Norges utvikling de siste par hundre årene er også interessant i seg selv og viser at det slett ikke stod så dårlig til som mange (inkl statsministeren) skulle tro på tidlig 1900-tall.

Roslings presentasjon er todelt, først kommer økonomi og midlere levealder, mens del to (fra 3:08) er en sammenligning av økonomien i Norge med England, USA, Japan og Kina. Data kommer fra Roslings organisasjon gapminder.org via dn.tv.

Finner ikke videotjener: http://www.fluvi.tv.

Rosling nevner ikke årsaker, men det er nærliggende å trekke fram betydningen av arven etter Hans Nielsen Hauge for Norges økonomiske utvikling. Professor Ola Grytten ved Norges Handelshøgskole påpeker dette i en artikkel der han kaller Hauge den mest undervurderte entrepenøren på 1800-tallet. Etter min mening er Hauge for viktig for vår historie til at hans direkte etterfølgere i Indremisjonen/Normisjon skal ha monopol på ham.

Gapminder har mange flere presentasjoner i samme sjanger og det er også mulig å velge ut enkeltland slik som det ble gjort med Norge over. Animasjonsverktøyet skal være det samme som brukes ved værmeldinger.

Dette får vi ta med oss til inspirasjon, vi som har undervisning til jobb i det daglige!