Prisbelønnet lommeultralyd

GE Vingmed Ultrasound i Horten kan glede seg over enda flere priser for Vscan - den lille håndholdte ultralysdcanneren som minner om en smarttelefon.

Av Sverre Holm
Publisert 22. nov. 2010
 

GE Vingmed Ultrasound i Horten kan glede seg over enda flere priser for Vscan - den lille håndholdte ultralysdcanneren som minner om en smarttelefon.

De fikk akkurat Popular Mechanics' pris for beste helseprodukt. I fjor kom de på 14. plass på Times liste over de 50 beste oppfinnelser i 2009. Ikke rart at de også vant Teknisk Ukeblads pris for beste ingeniørbragd i 2009.

Bildet over til høyre er fra presentasjonen for pave Benedict XVI da GE nylig donerte 10 slike scannere til Vatikanets stiftelse Den Gode Samaritan for bruk i den demokratiske republikk Kongo.

Teknologien i denne scanneren er interessant, fordi den er et spinoff av et høyendeprodukt for 3D ultralyd som GE Vingmed Ultrasound har utviklet de siste årene. I 3D ultralyd er det nødvendig med endel nøye avveide kompromisser for å oppnå god nok bildekvalitet og oppdateringsrate i et produkt som skal ha riktig størrelse og pris. Det brukes en blanding av analog signalbehandling i probene og digital signalbehandling i selve scanneren for å oppnå det, bl.a. for å få liten og smidig nok kabel mellom de to. Se også tidligere bloggpost om dette. Noe av den samme teknologien brukes i Vscan.

God ingeniørkunst ligger i å gjøre akkurat de riktige kompromissene mellom ytelse, størrelse og pris som gjør at et produkt slår an. Norske ingeniører har etter min erfaring en tendens til å vektlegge ytelse for mye og dermed noen ganger bomme på pris, men her kan det se ut som om GE Vingmed Ultrasound kan ha truffet godt. Selv om de ikke har samme bildekvalitet som GEs egne state-of-the-art systemer, så har de en ytelse som er god nok og som sammen med portabiliteten gjør at ultralyd kan brukes innenfor nye områder.

Gratulerer til mine tidligere kollegaer i GE Vingmed Ultrasound, der jeg selv jobbet fra 1990-1994 og lærte mye om hva teknologiutvikling i verdensklasse er. Gratulerer også til nåværende kollegaer på Medical Imaging Lab på NTNU, et senter for forskningsdrevet innovasjon der GE Vingmed Ultrasound er partner. MI-lab har også spilt en rolle i utviklingen av dette produktet og gjør det fortsatt med uttesting blant bl.a. almenpraktikere.

Da er det bare å bla opp i underkant av 8000 dollar så er den din. Glemte jeg å si at du også må vise fram en legebevilling for å få den?