2010

Publisert 16. des. 2010 00:00

I 2008 var det helt uaktuelt for NRK med DAB+ i Norge, men nå snakker man om en oppgradering til DAB+. Vi ser ut til å nærme oss Danmark som i 2009 bestemte seg for gradvis å gå over. Sverige ser også ut til å gå for DAB+. Derfor er det på sin plass å si noe om hva DAB+ egentlig betyr, og hva forskjellene er.

Publisert 6. des. 2010 00:00

For noen år siden tilbrakte jeg noen dager på Nasjonalbiblioteket for å lete gjennom papirene etter professor Carl Størmer (1874-1957), kjent bl.a. for å være den første til å måle nordlysets høyde. Jeg var på jakt etter stoff om de første radioekko med mange sekunders forsinkelse som var registrert noen gang. Vi snakker da om 1927 og Størmers nabo på Bygdøy, Jørgen Hals, som var den som hadde gjort observasjonene.

Publisert 2. des. 2010 00:00

Mellom a-has avskjedkonserter i Oslo Spektrum 30. november og 2-4.desember hadde Audio Engineering Society, Seksjon Norge, fått til et seminar med lydtekniker Sherif El Barbari (ved det digitale miksebordet) og systemtekniker Al Woods. En av de tingene som slo meg var å se hvor vitenskapelig lydproduksjonen på et slikt arrangement gjøres i våre dager.

Publisert 27. nov. 2010 00:00

Lyd og vinyl er en av mine mange interesser innenfor lyd og ultralyd. Og i dag faller jeg for fristelsen til å presentere to av de mest vanvittige vinylspillerne som finnes.

Publisert 22. nov. 2010 00:00

GE Vingmed Ultrasound i Horten kan glede seg over enda flere priser for Vscan - den lille håndholdte ultralysdcanneren som minner om en smarttelefon.

Publisert 16. nov. 2010 00:00

Innovasjon er et av vår tids moteord. Men innovasjon innenfor teknologi har vi hatt lenge, så det kan være lærerikt å se på tidligere perioder med innovasjon og hvordan det gikk. En helt spesiell periode i teknologihistorien i Norge var rett etter at krigen var slutt i 1945. Da åpnet det seg plutselig et stort marked for radioapparater. Radio var den tidens høyteknologi, og prosessen med hvordan teknologibedrifter startet og forsvant i 40/50-årene har mange likhetstrekk med dagens situasjon.

Publisert 2. nov. 2010 00:00

Internasjonalisering blir det bare mer og mer av, og på universitetetene merker vi det godt. Men hvordan kan man måle hvor internasjonalt et forskningsmiljø er?

Publisert 25. okt. 2010 00:00

Etter lang tids sykeleie gir altså Sony deg opp. Du som startet en revolusjon da du gjorde det mulig å ta med musikken ut av stua. Før du kom i 1979 var det bare reiseradioen som tillot det. Men i det det siste har du skrantet. Først var det Discman, den bærbare CD-spilleren, og så var det mp3-spillerne og Ipod-ene som til slutt tok innersvingen på deg.

Publisert 17. okt. 2010 00:00

Det er den russiske språkprofessoren Valerij Pavlovitsj Berkov som mener at norsk er et av verdens vanskeligste språk å lære å snakke perfekt. Grunnen er at norsk er et av de få språkene i Europa som har tonelag, noe som gjør at det nesten er umulig ikke å avsløre at du er utlending, uansett hvor riktig du snakker.

Publisert 13. okt. 2010 00:00

Da Netcoms nett falt ut i Oslo-området 21 september kommenterte jeg her i bloggen om hvor sårbare mobil­nettene er. Siden det har Netcom hatt et mindre utfall til (11.oktober). Mobilgründer Nadir Nalbant nylig kommenterte denne sårbarheten i et debattinnlegg i Dagens IT med tittelen "Trådløs risikosport".

Publisert 12. okt. 2010 00:00

Helt siden 60-tallet har ytelsen til en prosessor omtrent fordoblet seg hvert annet år. Denne loven eller tommel-fingerregelen er til å bli imponert over. Derfor er det fristende å ta med denne loven til andre områder av teknologi. Hvis S-kurven ikke er så bratt og når metningspunktet mye tidligere enn tilfellet er for prosessorer så har man en teknologi som nok vokser, men mye langsommere og mye mindre enn Moores lov tilsier.

Publisert 6. okt. 2010 00:00

I all fysikk er det et poeng at formlene skal beskrive virkeligheten best mulig. Men hvis det er flere teorier å velge mellom så er det en slags stilltiende enighet om at da skal man velge den vakreste og enkleste teorien. Dette er ikke noe vi underviser spesielt mye om, det er akkurat som om det er noe som forskere tar med seg fra én generasjon til den neste.

Publisert 30. sep. 2010 00:00

Utredningen "Norske lokalradioer ved overgang til digital kringkasting" er akkurat kommet. Min gjennomgang bekrefter dessverre inntrykket av at digitalisering av lokalradioen betyr kroken på døra for en stor del av de minste lokaradioene. Utredningen er basert på DAB-nettet og vurderer forskjellige alternativer for utbygging og bruk av minst tre nett: det eksisterende riksnettet og det eksisterende regionalnettet med 8 regioner, og hel eller delvis utbygging av et lokalnett med 37 regioner.

Publisert 28. sep. 2010 00:00

Hvorfor synes så mange at lyden på vinylplater er best når digitalformatet objektivt sett skårer bedre på alle viktige mål for lydkvalitet? For hva er for eksempel LP-ens dynamikk på 60-70 dB i forhold til de nærmere 100 dB som en CD kan skilte med?

Publisert 23. sep. 2010 00:00

Kollegaer ved NTNU reagerer på Kunnskapsdepartementets nye retningslinjer for lokal professorbedømmelse og sier at det kan bli for lett å bli professor (Universitetsavisa 21. september). Derfor tar de til orde for at NTNU bør sikre seg så kvaliteten i hvert fall blir ivaretatt der.

Publisert 21. sep. 2010 00:00

I går var Netcoms mobilnett nede i Oslo og Akershus, for noen helt fra tidlig morgen til kl 13.50. Også Telenor er utsatt for slikt, bl.a. ble mobile betalingsterminaler slått ut i august, og mobilnettet falt ut noen timer i 2008.

Vi er så avhengige av disse nettene at det skaper store problemer når de faller ut. Som oftest er det én feil i én sentral som slår ut et stort område, fordi arkitekturen i nettene er så veldig sentralisert.

Publisert 16. sep. 2010 00:00

Denne uka er jeg på International Conference on Indoor Positioning and Indoor Navigation i Zürich. Konferansen handler om at vi ønsker posisjonering innendørs på samme måte som GPS gir utendørs. Innendørs er scenariene så forskjellige at det er mange ulike teknologier som bidrar til å gjøre denne posisjoneringen mulig og det er det konferansen handler om.

Publisert 10. sep. 2010 00:00

I Aftenposten i dag slår Janne Haaland Matlary, professor på dette mangfoldige Universitetet i Oslo, et slag for karakterbygging gjennom det klassiske europeiske dannelsesprogram.

Publisert 8. sep. 2010 00:00

1981 er et viktig årstall for å forstå de utfordringene norsk radio står overfor. Da kom landets første nærradiostasjon på lufta, og det er også det året da arbeidet med det som etterhvert ble DAB-standarden kom i gang.

Publisert 1. sep. 2010 00:00

Her er noen tips som jeg har plukket opp gjennom årene etter å vært med på å skrive mer enn 150 artikler, etter å ha vært reviewer i flere journaler samt å være medredaktør i en internasjonal journal. De viktigste delene å fokusere på er sammendraget, introduksjonen og konklusjonen. Resten av artikkelen er da mer eller mindre gitt og vil derfor ikke bli dekket her.

Publisert 30. aug. 2010 00:00

For et par uker siden kom landets første digitale radiostasjon med DAB+ på lufta. Radio Nova, studentradioen, har startet å sende i Oslo. Dette er oppsiktsvekkende da resten av radiomiljøet i Norge, inkludert NRK, til nå har vært veldig avvisende til DAB+.

Publisert 23. aug. 2010 00:00

Alle ser ut til å mene at eltransport vil bli viktigere og viktigere. Men da tenker de nok særlig på elbil. Selv har jeg nettopp kjøpt et transportmiddel jeg ikke visste om inntil nylig, nemlig en elsykkel. Det er en hybrid så man må trå selv, men med sin lille motor og oppladbare batteri har den kraft nok til å gi et skikkelig dytt i bakkene.

Publisert 17. aug. 2010 00:00

Fra 2012 skal alle biler som selges i EU ha et system for avlesing av dekktrykk. Det er ganske vanlig med for lavt dekktrykk og det øker bensinforbruket, så dette skal bidra til å gjøre transport mer miljøvennlig. Dessuten øker det sikkerheten ved punktering. Men nå har en forskergruppe ved University of South Carolina og Rutgers University (NY) vist at det trådløse kommunikasjonssystemet mellom dekkene og bilen er lett å avlytte og manipulere.

Publisert 13. aug. 2010 00:00

Siden mange har interesse av stereo, kan det være av interesse å komme med noen betraktninger om hørsel, evne til å høre retning og om hvordan dette fungerer under vann. Dessuten forsøker vi å utnytte noe av dette til å forbedre sonarer.