Bildet kan inneholde: himmel, sky, azure, naturlige omgivelser, kunst.

Ro, Entusiasme og Ærefrykt

Erfaringer har fortalt meg at de fleste nye ting bør møtes med ro, men at gleden og spenningen ved det nye også skaper entusiasme. Ærefrykt, som er en slags kombinasjon av respekt og (be)undring, er også viktig når man beveger seg inn i ukjent terreng.

Av Morten Dæhlen
Publisert 24. des. 2023

Noe nytt skal skje! Arbeidet med det nye starter i dag, selv om det egentlig startet for mange år siden. Jeg har valgt dagen i dag, 24. desember 2023, som den offisielle starten på arbeidet. Det nye skal handle om tre ting; i) jeg skal forsøke å forstå noe jeg ikke forstår, ii) hvis jeg forstår det jeg forsøker å forstå skal jeg forsøke å formidle dette slik at andre forstår det, og iii) er jeg så heldig å forstå litt mer enn hva jeg forstår i dag kommer jeg til å forstå enda litt mer om hva jeg ikke forstår. Det kan bli neste prosjekt.

Som ledetråd i arbeidet har jeg valgt meg tre ord – ro, entusiasme og ærefrykt. Jeg lurte lenge på om jeg skulle bytte ut ærefrykt med kjærlighet, men jeg fikk det ikke helt til å passe. Kjærlighet er viktig, så jeg har valgt å legge litt kjærlighet i ordet entusiasme.

Jeg har lært i livet at jeg (nesten) alltid har bedre tid en jeg tror. Derfor er ro viktig, eller i jakten på forståelse gi tankene tilstrekkelig tid til å modnes. Ro handler også om stillhet eller sørge for at «hjernen er alene». Her var det litt fristene å låne tittelen på en flott låt av deLillos.

Det å være entuiastisk er en herlig følelse. Bak ordet entusiasme ligger spenning, glede og en god porsjon kjærlighet. Entusiasme er drivkraften i et arbeid, men også en nødvendig motkraft til ro. Denne motkraften er viktig, men skal disse motkreftene fungere må entusiasmen i deg og roen i deg ha respekt for hverandre. Jeg har flere ganger i livet kjent på kampen mellom ro og entusiasme.

Når noe helt nytt skal forstås og det oppleves som en vanskelig oppgave slår ærefrykten inn. Dette er nesten utelukkende sunt, hvis det ikke hindrer fremdrift.  Ærefrykt skaper resultater, ærefrykt krever samhandling og kombinert med ro og entusiasme gir ærefrykt et balansert bilde på hva jeg skal gjennom i ukene, månedene og kanskje årene som kommer.

Da er jeg i gang og jeg er selv spent på hva som kommer ut av dette. Følger du med her på bloggen, så finer du nok ut hva "dette" er.

GOD JUL!