2019 - Side 2

Publisert 1. juli 2019 00:00

Som de fleste vet, i det minste de som er innom denne bloggen, installerte jeg solcelleanlegg for litt over ett år siden. Her er en liten oppsummeringen av det først første år med solstrøm fra taket. Det har blitt mange tall og mange interessante observasjoner, men også en positiv tilleggseffekt jeg ikke tenkte på før jeg fikk anlegget. Hva er denne tilleggseffekten?

Publisert 29. juni 2019 00:00

Det er frodig og grønt i år.  Den store sjasminen, som i følge mormor ble plantet på 1930-tallet, blomstrer som aldri før. Denne blomstringen markerer inngangen på sommeren ved Myrasundet. Det er sommer, og min første reelle feriedag nærmer seg med stormskritt.

 

Publisert 8. juni 2019 00:00

Denne uken annonserte EU hvem som skal være vertskap for neste generasjon superdatamaskiner i Europa. Norge deltar i en gruppe med Europeiske land, som sammen med EU-systemet, skal investere 2 milliarder kroner i en ny superdatamaskin i Kajaani i Finland. Her er en liten fortelling om regnekraftens betydning, samt litt om hvorfor denne investeringen i Finland er viktig for Norge.

Publisert 7. juni 2019 00:00

Det er ikke en nyhet at en forskerutdanning inneholder skolering og trening i forskningsformidling og kommunikasjon, men verden er i endring! Til høsten starter vi derfor et helt nytt emne i forskningskommunikasjon for doktorgradskandidater.

Publisert 7. juni 2019 00:00

Den andre av årets fire kreeringer er gjennomført og her kan du lese gårsdagen tale til kandidatene. Dette er den 26. kreeringstalen som dekan siden jeg holdt den første for litt over 6 år siden i mars 2013. Søker du deg frem finner du alle talene her på min blogg.

Publisert 18. mai 2019 00:00

- Da jeg vokste opp, visste jeg ikke engang at det gikk an å være matematiker, uttalte Karen Uhlenbeck til Scientific American. Nå er hun på vei til Oslo for å motta Abelprisen, en pris som er delt ut til verdens fremste matematikere siden 2003.

Publisert 27. apr. 2019 00:00

Til høsten starter vi tre nye studieprogrammer som alle har fått svært mange søkere. Disse er Honours-programmet sammen med Det humanistiske fakultet, en ny årsenhet i informatikk og en ny master i fornybare energisystemer. Søkningen til de øvrige bachelor- og masterprogrammene holder et godt høyt nivå med et snitt på godt over 2 førstevalgsøkere pr. studieplass.

Publisert 10. apr. 2019 00:00

At produksjonen av solstrøm på en skyfri dag er relativt høy er opplagt, men når dagsproduksjonen i begynnelsen av april er nær dagsproduksjonen på fjorårets klareste og mest solrike sommerdag er det noe som skjer. Hva er det?

Publisert 9. apr. 2019 00:00

Rektor inviterer til strategidiskusjoner og det skal skje over tre dager i uka etter påske, nærmere bestemt 24-26. april. Jeg oppfordrer alle på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet(MN) å møte opp, komme med innspill, og delta i diskusjonen om veien videre for UiO – et  fantastisk universitet og vår arbeidsplass.

Publisert 8. apr. 2019 00:00

For to år siden lanserte Universitetet i Oslo en serie med nye bachelorprogrammer i realfag og teknologi. I fjor fulgte vi opp med nye masterprogrammer.  I år opprettes en ny master i fornybare energisystemer og et Honours-program (bachelorprogram) for særlig motiverte studenter.

Publisert 2. apr. 2019 00:00

I fakultetets rykende ferske strategi har “data science and computing” fått stor oppmerksomhet – både metodeforskningen på området, under overskriften «digitalisering og beregningsorientert vitenskap», og som viktig verktøy for å løse vitenskapelige problemstillinger innen alle naturvitenskapelige fag og medisin. Vi opplever også økt interesse for dette området fra forskningsgrupper innen humaniora, samfunnsfag , utdanningsvitenskap og jus.

Publisert 2. apr. 2019 00:00

Mine solcellepaneler ved Myrasundet har vært gjennom sin første vinter. God produksjon, men litt lavere en hva solinnstrålingen skulle tilsi, noe som i all hovedsak skyldes den lille skogen av furutrær mot syd som skygger for panelene, særlig på formiddagen.  Den andre årsaken er selvfølgelig snø, men antall dager med fullt snødekke på taket var som forventet basert på egne målinger fra 2016 og 2017.

Publisert 15. mars 2019 00:00

Nok en gang har det vært kreering i Aulaen. Denne gangen var det prodekan Solveig Kristensen som holdt talen - en tale du kan lese her. Mye interessant!

Publisert 6. mars 2019 00:00

Hvordan kan mennesker og maskiner samarbeide for å fremme kollektiv og inkluderende intelligens? Digitaliseringsminister Nikolai Astrup vil ha en nasjonal strategi for kunstig intelligens. Det er bra, men er det vi trenger? Vår anbefaling er at Regjeringen utvikler en nasjonal strategi som er mye viktigere, nemlig en strategi for kollektiv og inkluderende intelligens?

Publisert 2. mars 2019 00:00

Alle snakker om digitalisering, og nå har vi fått vår første digitaliseringsminister! Hva er digitalisering, hvor omfattende er digitalisering, og hvorfor er digitalisering viktig?

Publisert 10. feb. 2019 00:00

Som dekan ved Det  matematisk-naturvitenskapelige fakultet har jeg det utsøkte privilegium å tale til bamsene og binnene under Biørneballet. Her kan du lese min tale, i det minst hovedinnholdet i talen. Som seg hør og bør klarte jeg ikke å holde meg helt til manus.

Publisert 10. feb. 2019 00:00

Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet driver en omfattende utdanning av forskere innen matematiske fag, naturvitenskap og teknologi. Nå skal vi løfte denne utdanningen til et nytt nivå, og et av de nye tiltakene er nå gjennomført for første gang.

 

Publisert 7. feb. 2019 00:00

Denne uka er det Biørnegildet – våre egne studenters ukelange festival. Tema for festivalen er «mangfold i vitenskap» og uka består av en hel rekke faglige og sosiale arrangementer, de fleste i Vilhelm Bjerknes hus på Blindern.

Publisert 2. feb. 2019 00:00

I over 18 måneder har Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetet ved Universitetet i Oslo arbeidet med sin nye strategi. Strategien lanseres om to dager, mer presist mandag 4. februar kl. 16.00 i Sophus Lies Auditorium.  Her kan du lese innledningen på den delen av strategien som har overskriften «Ambisjon og retning».

Publisert 21. jan. 2019 00:00

I fjor høst ble en helt ny arena for samarbeid om utvikling av prosjekter innen kunstig intelligens, maskinlæring og robotikk etablert. Denne arenaen fikk navnet NORA og du kan lese mer om NORA på nora.ai. NORA har også ambisjoner om å utvikle nye internasjonalt orienterte utdanninger.

Publisert 12. jan. 2019 00:00

I dag åpner utstillingen «The Network Paradox» på Catharine Clarc Gallary i San Francisco. Denne utstillingen er laget av førsteamanuensis Roger Antonsen ved Institutt for informatikk i samarbeid med Greg Niemeyer. Antonsen er for tiden også gjesteforsker på UC Berkeley, California.

Publisert 11. jan. 2019 00:00

Det var nesten fullt hus i vår storstue, Sophus Lies Auditorium, da årets Innovasjonskonferanse ble arrangert denne uken. Jeg hadde gleden av å innlede før statsråd Iselin Nybø sto for den offisielle åpningen av konferansen. Her kan du lese min åpningstale, som var en ultrakort gjennomgang av digitaliseringens historie pluss litt til.