2018

Publisert 31. des. 2018 00:00

Den 4. februar 2019 lanserer Det matematiske-naturvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Oslo sin nye strategi. Kursen mot 2030 er staket ut! På årets siste dag vil jeg imidlertid ønske alle et riktig GODT NYTT ÅR med et lite tilbakeblikk.

Publisert 30. des. 2018 00:00

Som seg hør og bør i romjula tenker man litt tilbake på året som har gått. Prøvde å tenke litt rundt viktige og mindre viktig nyheter og hendelser fra 2018, men måtte gi opp. Det endte allikvel opp med noen refleksjoner verd et lite innlegg ved årets slutt. GODT NYTT ÅR!

Publisert 23. des. 2018 00:00

Nok et godt år er gjennomført og det er tid for å ønske medarbeidere og samarbeidspartnere på og utenfor Universitetet i Oslo en riktig GOD JUL! I tillegg skal jeg bruke noe linjer rundt tittelen på dette innlegget.

Publisert 20. des. 2018 00:00

Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Oslo skal snart lansere sin nye strategi. Bærekraft, konvergens og dannelse er tre begreper som på ulikt vis preger strategien. Jeg har allerede skrevet litt om dannelse og konvergens her på bloggen. Nå står bærekraft for tur!

Publisert 19. des. 2018 00:00

Basert på en omfattende prosess det siste året lanserer Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet sin nye strategi på nyåret. Bærekraft, konvergens og dannelse er tre begreper som på ulikt vis preger den nye strategien. Jeg skal skrive litt her på bloggen om alle tre begrepene. Jeg startet med dannelse. Her skriver jeg litt om konvergens

Publisert 18. des. 2018 00:00

Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Oslo har siden høsten 2017 arbeidet med en ny strategi. Denne strategien er snart ferdig og lanseres i begynnelsen av februar 2019. Bærekraft, konvergens og dannelse er tre begreper som på ulikt vis preger den nye strategien. Gjennom julen skal jeg her på bloggen skrive litt om disse tre begrepene og hva de betyr for oss. Jeg starter med dannelse.

Publisert 6. des. 2018 00:00

For 24. gang siden jeg startet som dekan har jeg i dag hatt den ærefulle oppgaven å kreere doktorgradskandidater ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet. Dagens tema var litt om tall og regnemaskiner, selv om hovedoppgaven var å snakke om hver enkelt avhandling før rektor delte ut diplomene.

Publisert 14. nov. 2018 00:00

November-konferansen i Brasil arrangeres som seg hør og bør i november. Deltagelsen i år var rekordhøy og samarbeidet mellom forskere ved brasilianske og norske institusjoner begynner å bli omfattende, både i form av at nye forskningsresultater presenteres og at nye prosjekter defineres. Det var ikke slik da dette startet for 5 år siden.

Publisert 14. nov. 2018 00:00

Strømproduksjon fra solceller er avhengig av solinnstråling. Det finnes flere variable som påvirker produksjonen, f.eks. temperatur, men de store variasjonene er at innstrålingen varierer med årstidene og om det er skyer/skygger eller ikke mellom sola og solcellepanelene. Her er et lite bilde på hvordan disse variasjonen arter seg? 

Publisert 26. okt. 2018 00:00

NORA (Norwegian Artificial Intelligence Research Consortium) er nå i gang med sin virksomhet. Formålet med NORA er å styrke norsk forskning og utdanning innen kunstig intelligens, maskinlæring og robotikk, samt andre tilstøtende fagområder relevant for utvikling av anvendelser som sorterer under begrepet kunstig intelligens.

Publisert 15. okt. 2018 00:00

I disse dager flommer det over av vann i øvre del av Gudbrandsdalen, langs vassdrag på Vestlandet og i Aude-området syd i Frankrike. Klimaendringene skyter fart, og det skjer fra Arktis i nord til Antarktis i sør. Et drama verden aldri har sett maken til, spiller ut sine scener!

Publisert 21. sep. 2018 00:00

Nok en gang har jeg hatt gleden av å holde tale til våre ferske doktorgradskandidater. Denne gangen med en innledning om utfordringer og muligheter knyttet til de klimaendringer vi opplever og ser komme i årene som kommer.

Publisert 4. sep. 2018 00:00

Digital21-rapporten er nå overlevert statsråd Torbjørn Røe Isaksen. Overleveringen skjedde på Universitet i Oslos i robotikk-gruppa lokaler ved Institutt for informatikk. Statsrådet fikk også møte to av våre studenter som demonstrerte noe av det som skjer i forskningsfronten innen robotikk og lærende systemer.

Publisert 28. aug. 2018 00:00

Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning er under revisjon og ny versjon forventes å komme i løpet av høsten. Jeg spekulerer litt her om hva vi kan forvente oss av endringer i forhold til den opprinnelige planen.

Publisert 3. aug. 2018 00:00

En solrik sommerferie er snart over og det er tid for årets siste ferieblogg. Den handler selvfølgelig om sommerens litt nerdete syssel ved Myrasundet, nemlig ulike studier av produksjon og forbruk av strøm direkte fra sola.

Publisert 31. juli 2018 00:00

Ferien er snart over, og om snaue 14 dager vil Det matematisk-naturvitenskaplige fakultet for første gang delta på Arendalsuka! Vi tar med oss forskere, studenter og formidlere til Norges største politiske møteplass. Møt oss på Arendalsuka 2018!

Publisert 14. juli 2018 00:00

I går og i dag har jeg gjort en liten undersøkelse av hva temperaturen i lufta betyr for produksjon av solstrøm. Alt  tyder på at temperaturen har ganske stor betydning. Med anslagsvis 6 grader lavere temperaturen rundt solcellene målte jeg anslagsvis 6-7% mer effekt fra solcellene!

Publisert 7. juli 2018 00:00

Da er jeg godt i gang med produksjon av strøm fra solcellepaneler på taket ved Myrasundet. Det har vært mye sol de siste ukene og her er en liten rapport fra den første uka i juli.

Publisert 28. juni 2018 00:00

Professor Nils Chr. Stenseth blir strategisk rådgiver ved Det matematisk-naturvitenskapelig fakultetet når han om kort tid gå av som leder for Senter for økologisk og evolusjonær syntese (CEES) ved Institutt for biovitenskap.

Publisert 28. juni 2018 00:00

Nils Chr. Stenseth will become a strategic adviser at the Faculty of Mathematics and Natural Sciences after leaving as head of the Centre for Ecological and Evolutionary Synthesis (CEES) at the Department of Biosciences

Publisert 22. juni 2018 00:00

Gjennomstrømming og frafall i høyere utdanning har hatt stort fokus i mediene senere tid. Vi kjenner oss ikke igjen i alle vurderinger og tall som presenteres, men konklusjonen er klar: Studentene faller fra, og breddeutdanningene, inkludert de ved UiO, har det største registrerte frafallet.