Nordlys-2

Om det å ofre kjærligheten, lykken og livet for vitenskapen!

På turen fra Oslo til Tokyo i natt hadde jeg gleden av å lese boken  ”The Northern Lights -  How One Man Sacrified  Love, Happiness and Sanity to  Unlock the Secrets of Space” av Lucy Jago. Herlig lesing, og jeg anbefaler denne boken om Kristian Birkelands liv, hans arbeid for å løse nordlysgåten og alle andre vitenskapelig spørsmål han løste på sin turbulente vei gjennom livet.

Av Morten Dæhlen
Publisert 4. apr. 2017

På turen fra Oslo til Tokyo i natt hadde jeg gleden av å lese boken  ”The Northern Lights -  How One Man Sacrified  Love, Happiness and Sanity to  Unlock the Secrets of Space” av Lucy Jago. Herlig lesing, og jeg anbefaler denne boken om Kristian Birkelands liv, hans arbeid for å løse nordlysgåten og alle andre vitenskapelig spørsmål han løste på sin turbulente vei gjennom livet.

Birkeland – verden rundt

Lucy Jago går systematisk gjennom de viktigste delene av Kristian Birkeland liv og virke. Mye foregår selvfølgelig i Norge, som på den tiden var et relativt lite utviklet land for vitenskapelig utfoldelse. Hans turbulente forhold til engelske forskere blir berørt. Videre også hans reiser til Egypt og Hellas. Boken ender opp i Japan, der Birkeland under tragiske omstendigheter døde på et hotellrom i juni 1917, for nesten 100 år siden.

Kristian Birkeland

Birkeland-jubileet

Kristian Birkeland ble født i 1867, for 150 år siden, og i år feirer vi altså denne bemerkelsesverdige vitenskapsmannen resultater, både vitenskapelig og industrielt. Det er derfor jeg er i Tokyo der Birkeland-jubileet starter denne uka. Vi fortsetter i juni i Norge.

Nordlyset

Nysgjerrigheten knyttet til nordlyset, hva det er og hva det betyr, følger Birkeland gjennom hele livet. I bokens første del beskriver Lucy Jago jakten på nordlysgåten. Dette arbeidet krevde flere djerve reiser på nordkalotten til blant annet Svalbard og Novaja Semlja. Oppbyggingen og bruken av Haldde-observatoriet nær Alta i Finnmark er allikevel den sentrale delen av historien. 

I Norge, som på den tiden var under Sverige, var det krevende å få finansiert denne type ekspedisjoner, men Birkelands kreativitet som vitenskapsmann og innovatør bidro sterkt til at han klarte å skaffe de nødvendige resursene.  I boken beskriver Jago det møysommelige arbeidet og gjennombruddet da Birkeland endelig forstår hva nordlys er. Det var ikke bare enkelt å være forut for sin tid slik Birkeland var, men det kan dere lese mer om i Jagos bok.

Nitrogen ut av luft

En bok om Kristian Birkeland  må selvfølgelig inneholde hans arbeid med å hente nitrogen ut av lufta for å kunne produsere kunstgjødsel. Denne prosessen er viet stor oppmerksomhet, og for å lykkes med dette (blant annet for å skaffe midler til sin nordlysforskning) arbeidet Birkeland så hardt og under så stort press at han ble alvorlig syk. Han løste oppgaven, og hans oppfinnelse er som vi alle vet opphavet til Norsk Hydro (nå Yara).

Det hører med til historien at de andre sentrale aktørene bak etableringen av gjødselproduksjon, først på Notodden og deretter på Rjukan, ikke behandlet Birkeland særlig pent. Dette kan dere også lese om i Jagos bok.

Kjærligheten og Nobelprisen i fysikk

Som tittelen på boka tilsier, gir Jago oss også et lite innblikk i Birkelands forhold til kvinner og hvordan han var som menneske. Jeg skal ikke omtale det videre her, men leser du Jagos bok, får du også et innblikk i dette. Jo mer jeg lærer om Kristian Birkeland, jo vanskeligere blir det å forstå at han aldri fikk Nobelprisen i fysikk, men han hadde nok for mange mektige fiender!

Lucy Jago

Lucy Jago, forfatter av boken, har bakgrunn som produsent av dokumentarprogrammer for Channel 4 og BBC. At vi nordmenn, og særlig vi som driver med Birkeland-jubileet, er opptatt av Kristian Birkeland, er opplagt. Det er derfor ekstra hyggelig og ikke minst imponerende at en britisk medieperson som Lucy Jago ar tatt seg tid til å skrive en gjennomført bok om en ekstremt kreativ og sammensatt personlighet som Kristian Birkeland. Et lite stykke Norgeshistorie er det også.

Boken til Jago er på litt over 300 velskrevne sider, og den gir et godt og balansert inntrykk av Kristian Birkelands liv og virke.