"Yr er sykt bra!"

Alle bruker yr.no. Er yr.no den beste norske oppfinnelsen i dette årtusen?

Av Morten Dæhlen
Publisert 5. juli 2016

Yr.no har for lengst tatt ungdommen, og jeg overhørte en 14-årig, som selvfølgelig har lasten ned "appen" på sin smarte telefon, si  "Yr er sykt bra!". I deres sjargong er et slikt utsagn å betrakte som et kompliment på øverste hylle!

Alle bruker yr.no

Hvor mange som bruker yr.no daglig vet jeg ikke, men det er mange millioner mennesker. I dag bruker alle nordmenn yr.no, men yr.no brukes også av mange mennesker utenfor Norge. Jeg har hørt historier om bønder i Sør Afrika som planlegger basert på yr.no.

Planlegging av padleturer

Yr.no er selvfølgelig mitt verktøy i planleggingen av sommerlivet ved Myrasundet. Det er yr.no som avgjør om og når jeg skal legge ut på mine padleturer, hvor padleturene skal ta veien, om de skal være korte og lange, osv. Dagens padletur rundt Hestskjær, ganske langt ute mot det åpne havet, ble gjennomført fordi yr.no hadde meldt et vær som tilsa at en slik padletur lot seg gjøre. Yr.no traff blink!

Vinden snudde fra nord til syd på det tidspunktet yr.no hadde meldt at det skulle skje, og jeg fikk en herlig forhåndsvarslet bris i ryggen på vei hjem.

Den beste norske oppfinnelsen i moderne tid!

Yr.no ble lansert i september 2007 og ble raskt en ”hit”. Historien om yr.no frem til 2012 kan du lese om her. Yr.no er etter mitt skjønn en fantastisk oppfinnelse. Kanskje er yr.no den beste norske oppfinnelsen, i det minste en av de beste norske oppfinnelser, i moderne tid. Jeg er særlig begeistret for meteogrammet!

Vær og matte

For en realist og matematiker er det godt å tenke på at yr.no ikke hadde eksistert uten grunnleggende naturvitenskapelig forståelse for værfenomener, store beregninger som gir oss presise estimater på hvordan været blir i dagene som kommer,  og en særlig intelligent grafisk fremstilling av været på yr.no. Og for de som ikke vet det - bak meteogrammet finnes mange matematiske formler som hele tiden bestemmer hvordan kurvene skal se ut og hvilke symboler som skal brukes. Artig!