Tid

Tid er en vanskelig greie, men på en dag som denne måtte jeg bare skrive litt om dette underlige fenomenet som følger med oss hele tiden!

 

Av Morten Dæhlen
Publisert 28. juli 2016

Tid er en vanskelig greie, men på en dag som denne måtte jeg bare skrive litt om dette underlige fenomenet som følger med oss hele tiden!

Vår allmenne oppfatning av tid er at det er noe som beveger seg inn i fremtiden. Fremstilt på et litt annen måte er det at noe i fremtiden beveger seg gjennom nåtiden og blir en del av fortiden.  Denne bevegelsen skjer hele tiden. Vi antar, selv om vår oppfatning varierer, at tiden beveger seg med konstant hastighet. Vi har ingen anelse hva denne hastigheten er, men det er rimelig klart for oss at tiden ikke stopper!  Den er i konstant flyt og det er vår oppfatning (i det minste min) at den har én retning, dvs. nemlig inn i fremtiden. For å få orden på tiden har vi innført tidsregning. Før jeg knytter noen kommentarer til vår tidsregning må jeg nevne at den moderne fysikken utfordrer konseptet tid. Jeg forstår det ikke, men det har noe med E=mc^2 å gjøre!

Matilda og Bruce beveger seg ”mot meg”

I dag tok jeg toget fra Tønsberg til Oslo, både for å besøke mitt snart 8 uker gamle barnebarn Matilda, og for å se og høre ”The boss” - Bruce Springsteen – spille minst 3 timer i Frognerparken i kveld. I den setningen jeg nå skrev brukte jeg to tidsbegreper – 8 uker og 3 timer?

Både møtet med Matilda og konserten med Bruce er to hendelser frem i tid som akkurat nå beveger seg ”mot meg”. Toget forlot Tønsberg kl. 11.00 og ankom Nationaltheateret stasjon kl. 12.19. I løpet av togturen beveget jeg med 79 minutter nærmere mitt møte med Matilda og Bruce. En hendelse som nå er fortid, dvs. var fremtid og nåtid, er padleturen fra Myrasundet som foregikk mellom 07.38 og 09.03 tidligere i dag. En strålende start på dagen!

Tidsregning

Mennesket måtte jo få litt orden på tiden, selv om vi kanskje aldri kommer til å forstå den helt. Da vi endelig fant ut at jorda beveget seg rundt sola begynte noen å tenke på hvor lang tid det tok?

Samtidig som jorda beveget seg rundt sola roterer jorda rundt sin egen akse og den tiden det tar å rotere en runde kaller vi et døgn. Tiden jorda bruker rundt sola er omtrent 365,2564 slike døgn. Dette går ikke helt opp, men dersom vi legger inn en ekstra dag hvert fjerde år (skuddår) går dette nesten opp. Om noen år må vi også kutte ut ett skuddår fordi året er litt over 365,25 døgn. 

Men, hvor lang tid er et døgn? Døgnet ble etter hvert 24 timer, men hvorfor ble døgnet akkurat 24 timer? Hvorfor ikke 40 eller 100 timer?

Det er overveiende sannsynlig at grunnen er at tallet 12 kan deles med 6,4,3 og 2 (og selvfølgelig 1 og 12). Tallet 10 kan bare deles med 5 og 2 (og selvfølgelig 1 og 10), noe som betyr at 12 kan deles med dobbelt så mange heltall som 10 (ser man bort i fra 1 og tallet selv). Dette var veldig hensiktsmessig før regnemaskinens tidsalder. Det er fortsatt enklere å dele 12 rå egg i 3 like store deler enn det å dele 10 rå egg i tre like store deler. Grunntallet 12 var rett og slett veldig hensiktsmessig!

Dette medførte at ”dagen”, den perioden på døgnet det i all hovedsak er lyst, ble delt i 12 timer, og ”natten”, den perioden på døgnet det i all hovedsak er mørk, i 12 timer. Til sammen ble døgnet altså 24 timer. At timen ble delt i 60 minutter skyldes trolig at 60=12*5. Tallet 60 kan deles med veldig mange heltall, nemlig 1,2,3,4,5,6,10,12,15,20,30 og 60. Kanskje var dette hensiktsmessig også.

Men hvor langt er et minutt? Jeg kan ikke si noe mer enn at det er noe jeg har en viss følelse for. Dersom du leser like raskt eller sakte som meg skal du bruke omtrent tre minutter på å lese de 778 ordene som denne bloggartikkelen består av.  Lesehastighet er ikke et godt mål på tid, men det beste av alle de dårlige forslagene jeg hadde akkurat nå.

Alder og tid

At jeg i ingressen skriver ”at på en dag som denne” handler om at jeg akkurat i dag er 20820 dager, eller rettere sagt døgn, gammel. Det betyr at jeg nå har reist, sammen med jordkloden, hele 57 år ganger rundt sola. Når jeg har besøkt Matilda og lyttet til Bruce litt inn i fremtiden vil selve fødselsdagen tirsdag 28. juli 1959 pluss 57 bursdager være unnagjort. Den 58ende, 59ende, 60ende,…….. bursdagen beveger seg fra fremtiden mot nåtiden og om ett, to, tre,…. år blir de en del av fortiden. Livet beveger seg jevnt – inn i fremtiden!