Studentbyen på 78 grader nord

Sammen med kolleger fra fra hele Norge er jeg nå hos Universitets­senteret på Svalbard. Hvordan bør studieprogrammene utformes for at flere studenter kan ta deler av sin utdanning her.

Av Morten Dæhlen
Publisert 23. aug. 2016

Sammen med kolleger fra universiteter og høyskoler fra hele Norge er jeg nå i Longyearbyen hos Universitetssenteret på Svalbard (UNIS).  Vi snakker om utdanning med arktisk profil, herunder hvordan våre studieprogrammer bør utformes for at flere studenter kan ta deler av sin utdanning på Svalbard.

Longyearbyen - en studentby

Longyearbyen har blitt en studentby og i 2016 vil anslagsvis 800 studenter benytte fagtilbudet på Universitetssenteret på Svalbard (UNIS).  I underkant av halvparten av disse kommer fra norske universiteter og høyskoler. Resten er studenter fra hele verden. Tall fra UNIS forteller at akkurat i år er det studenter fra 44 forskjellige land.  

Studieprogrammer med arktisk profil

At det er stor interesse for Svalbard blant studenter fra hele verden er bra, men det er sterkt ønskelig at flere norske studenter benytter tilbudet på UNIS.  Vi arbeider aktivt med dette og fra høsten 2017, når våre nye studieprogrammer starter, vil Universitetet i Oslo ha studieprogrammer med en tydeligere arktisk profil. Med de strukturelle endringer vi gjør blir det enklere for våre studenter å utnytte tilbudet på UNIS.  

Svalbard er mer enn et sted – det er en sinnsstemning skal Gudmund Hernes ha sagt en gang på 1990-tallet. Han hadde helt rett . Et opphold i Lonyearbyen, studentbyen på 78 grader nord, er og vil være en opplevelse for livet.

UNIS blir viktigere

Den pågående nedbemanningen i kullselskapet Store Norske og myndighetenes sterke ønske om fortsatt stabil norsk bosetting på Svalbard tilsier at UNIS blir en stadig viktigere aktør i Longyearbyen og på Svalbard.

Regjeringen signaliserer i Svalbardmeldingen fortsatt satsing på forskning og høyere utdanning på Svalbard. Det var en viss forventning om en mer offensiv holdning fra Regjeringen, men vi bør være rimelig godt fornøyd. Lykkes vi med økt student-tilstrømning til UNIS er det grunn til å tro at myndigheten vil satse mer på UNIS i fremtiden.  

UNIS er en hjørnesteinsinstitusjon i Longyearbyen og på Svalbard, og UNIS har potensial for å utvikles seg videre.  Vi satser på UNIS!