Olje i toppen av et tre

Toppen av tørrfurua, som i dag ble ved, var full av olje. Det ble utrolig enkelt å lage en fakkel. Det var rett å slett bare å tenne på en pinne!

Av Morten Dæhlen
Publisert 13. juli 2016

Dagens økt ved Myrasundet har bestått av å felle ei tørrfuru og kappe denne i passe lange kubber. Kløyvingen til passende vedkubber vil skje i løpet av ukene som kommer.

At det blir ved er i og for seg interessant, men det interessante i dag var at toppen av furua var full av olje. Når vi skar opp en kubbe tøyt oljen ut og det var bare å sette en fyrstikk bort til kuben så tok den fyr. Hva er årsaken til at treverket i toppen av denne furua var proppfull av olje?

Den aktuelle furua har sannsynligvis blitt angrepet av toppråtesopp som har trengt inn i treet gjennom et sår, f.eks. en brekt gren eller noe lignende. Treets ”forsvar” mot soppen er å produsere harpiks (kvae) som i sin tur setter seg i porene i treverket. Dette kjennetegnes ved at treverket blir mørkt, særlig i kjernen av treet. Vi har fått en malmfuru, og denne igjen er særlig egnet for produksjon av tjære. I og med at tørrfurua har stått en stund har det foregått en naturlig pyrolyse (raffinering), dvs. harpiksen har naturlig gått over til tjæreolje. Derfor tøyt det olje ut av vedkubbene i dag!

Denne artikkelen er skrevet sammen med min bror, Ola Gram Dæhlen, og artikkelen er samtidig publisert på hans blogg.