Myrasundet mellom trestammer

Lørdagsrefleksjoner(35): Meningsløst kjedelig, bortsett fra kampropet til Island!

På tide å straffe ulovligheter og tjuvtriks i fotball hardere? Kanskje nye regler for gule og røde kort er veien å gå?

Av Morten Dæhlen
Publisert 10. juli 2016

Jeg er godt over gjennomsnittet opptatt av sport og min favorittsport har alltid vært fotball. Men, hva er i ferd med å skje? En måned med fotball på topp internasjonalt nivå og alle, absolutt alle, kampene jeg har sett har vært grusomt kjedelige fotballkamper. Fotballspillet har blitt en lang rekke med monotone pasninger langt fra motstanderens mål, en endeløs rekke ”ufarlige” frispark i passe avstand fra målene, og sist men ikke minst en orgie i destruktivitet. De gode offensive prestasjonen er nesten helt fraværende! Hvorfor har det blitt slik?

Fotballens popularitet

I fotball har det alltid vært enklere å forvare seg enn å angripe. Det er viktig at det fortsatt blir slik i fotball da denne ubalansen, sammen med det faktum at det blir få mål, gir relativt høy sannsynligheten for at det svakeste laget vinner. Det er alltid populært når de ”små” vinner over de ”store”. Suksessen til Island og Wales er gode eksempler på dette, men EM er full av andre eksempler også. I semifinalen vinner Frankrike over Tyskland, som i store deler av denne kampen rundspiller Frankrike, i det minste ute på banen. Et annet eksempel er Portugal, som gjennom hele EM har fremstått som et av de svakeste spillende lagene, men allikevel skal de spille finale i morgen kveld.

Defensive ulovligheter og tjuvtriks

Hovedårsaken til at det har blitt så kjedelig ser man tydeligst når situasjoner fra kampene spilles av i sakte bevegelse. Spillerne har blitt svært dyktigere til å forsvare seg, og absolutt alle spillerne forsvarer seg med ulovligheter og tjuvtriks. Spillerne holder akkurat så lenge (i trøye eller arm) at det bare blir frispark eller i verste fall et gult kort. Resultatet er at tilnærmet alle forsøk på gode offensive presentasjoner ”drepes” effektivt av destruktive handlinger som i følge regelboka ikke er lov. Det virker som om dagens spillere (på toppnivå) systematisk trener på å gjennomføre ulovlighet og tjuvtriks som dommeren vanskelig kan oppdage eller tilsynelatende er så små at dommeren bare dømmer  frispark.

Offensive ulovligheter og tjuvtriks

Spillerne har også satt det å skape frispark i system. De sparker bevisst borti motstanderen slik at det ser ut som de blir felt.  Spilleren har utviklet et avansert skuespill for å lure dommeren, og dette synes nå å være så gjennomført at det trolig er noe de trener nokså mye på? Denne type handlinger har selvfølgelig som mål at laget beholder ballen og kan fortsette med sitt monotone og grusomt kjedelige pasningsspill på egen banehalvdel.

Frykten for å tape

Man skal heller ikke se bort i fra at det er så mye penger i å vinne at alle midler anvendes. Når det da er slik at sannsynligheten for å vinne øker gjennom å være systematisk mer destruktivt en konstruktiv så er valget for disse lagene enkelt. Underholdningen for oss TV-tittere kommer i andre rekke, selv om det er det de egentlig lever av. Det er også litt underlig å høre ekspertene på NRK og TV2 snakke om hvor fantastisk kampene er når det vi egentlig ser er grusomt kjedelig. Men, det er vel jobbes deres å holde TV-seerne ”varme”.

Løsningen, i det minste et forsøk på en løsning!

Det å forsvare seg har fått et alvorlig forsprang på det å angripe og grunnen er etter mitt skjønn at ulovligheter og tjuvtriks satt i system ikke straffes. Skulle alle ulovligheter og tjuvtriks i EM i fotball blitt straffes i henhold til reglene hadde det i høyden vært 3-4 spillere igjen på banen når kampene var over. Hva kan man gjøre med dette?

Her er et lite knippe forslag til de høye herrer i FIFA/UEFA om hvordan få bukt med problemene:

  • La gult kort gi 10 minutters utvisning.
  • La to gule kort til sammen spiller gjøre at spilleren må ut for hele kampen (som i dag), men gi laget kun 10 minutters utvisning før ny spiller slippes inn på banen.
  • La hvert 3de gule kort i en kamp til et lag gi ett straffespark til motstander-laget.

Dette vil både gjøre dommerens jobb enklere (selv om dommeren også i fremtiden ikke vil kunne se alt) og at spillerne må bli mer forsiktige dersom laget skal ha mer enn 7-8 spillere på banen til enhver tid. Noe i denne retning er helt nødvendig for å gjenskape balansen mellom det å være god til å forsvare seg og det å være god til å angripe.

Kampropet til Island

Men alle store sportsbegivenheter har sitt høydepunkt og årets desiderte høydepunkt fra EM i fotball er kampropet til Island. Fortsatt god sommer og lykke til med morgendagens finale!

PS: Denne ble stort sett skrevet i går, altså på lørdag, selv om den ble lagt ut i dag søndag. Artikkelen fortjener derfor å komme inn i serien av mine lørdagsrefleksjoner.