Lørdagsrefleksjoner(34): Den 58ende av 58 mulige

Alle årstidene har sin sjarm, men sommeren er spesiell. Norge stopper og mitt stoppested er Myrasundet. I år skjer det for 58ende gang!

Av Morten Dæhlen
Publisert 2. juli 2016

Det er nå noen lørdagen siden jeg har sittet her i med utsikt over Myrasundet og reflektert over et eller flere tema. Akkurat i dag er det greit å tenke på at denne lørdagen er den første dagen i årets sommerferie for meg. Selv om jeg aldri vil være helt av i den jobben jeg har, gleder jeg meg til noen uker der jeg skal dyrke mine friluftsinteresser på land og på sjø, og ikke minst ha familie og mange venner på besøk ved Myrasundet.  I år tilbringer jeg sommeren her for 58ende gang, og flere er altså ikke mulige siden jeg nå er i ferd med å oppleve min 58ende sommer. Det hører med til historien at jeg fikk med meg en flik av sommeren i 1959.

100 år og jubileums-brygg

Året i år er litt spesielt da huset ved Myrasundet er 100 år. Huset sto ferdig i 1916 og ble kjøpt av min bestemor og bestefar i 1932. Det skal selvfølgelig feires at huset er 100 år, både en, to og tre ganger. I anledning jubileet har en venn som bor på Nøtterøy lært meg å brygge øl, og i hans kjeller har det blitt produsert to jubileumsbrygg som nå står til lagring. Ølet er ferdig om et par uker. Vi har selvfølgelig smug-smakt på brygget og en øl-kjenner jeg kjenner har trillet terning. Han fikk et høyt tall på terningen!

Det er ikke utpreget vanskelig å brygge øl når man har det rette utstyret, men det er to ting man må passe på. Det ene er at temperaturen ligger i det rette intervallet når glukosen (sukkeret) skal hentes ut av malten, i vårt tilfelle bestående av bygg tilsatt ca. 10% hvete. Det andre er at alt utstyr må være rent etter at brygget har vært gjennom en time med koking. Under kokingen tilsettes humle, som sammen med gjærtypen bestemmer hva slags øl som kommer ut i den andre enden. Humlen tilføres under kokingen, men gjæret tilsettes når brygget settes på fat. Mye kjemi i dette faget, men det er vel som kjemikerne sier – alt er kjemi!

Myrasundet en sommerkveld

Myrasundet

Myrasundet er sundet mellom de to øyene Husøy og Føynland utenfor Tønsberg, og årsaken til at det heter Myrasundet er selvfølgelig at dette sundet, på begge sider, var og til dels er myrete. I dag er mesteparten av det trange sundet opparbeidet, bl.a. er det en stor båthavn der den store myra på Husøy-siden strakk seg ut i sundet. Sundet er grunt og det er bare mulig å komme gjennom med små båter. På lavvann snakker vi om en dybde på kun 10-20 cm og da er det bare mulig å snike seg gjennom med en kajakk eller en kano.  Akkurat når tidevannet går er det morsomt å padle den riktige veien gjennom sundet. Det er ingen ”saltstraum”, men det merkes på farten på båten!

Kommune-sammenslåing

Før brua til Føynland kom var overfarten til fastlandet med båt/ferge mot nord og Husvik. Derfor var Husøy en del av Sem kommune som på begynnelsen av 1960-tallet ble slått sammen med Tønsberg kommune.   Føynland har ”alltid” vært  en del av Nøtterøy kommune, mens Husøy altså ligger i Tønsberg kommune.

I disse kommunesammenslåingstider fremstår Vestfold som en mønsterbruk  der 14 kommuner mest sannsynlig blir til 6 kommuner.  Nøtterøy og Tjøme slår seg sammen og blir Færder kommune, mens Tønsberg enten består alene eller kan bli slått sammen med Re kommune. Etter det jeg forstår vil dette bli avgjort i løpet av 2016.

Hva med lille Husøy som er landfast med Føynland? For alle praktiske formål må jeg kjøre gjennom kommunesenteret på Nøtterøy kommune (etter hvert Færder kommune) for å komme til  kommunesenteret i Tønsberg kommune.  Burde ikke Husøy, av geografiske hensyn, bli en del av Færder kommune slik kommunekartet nå ser ut til å bli. Det optimale synes imidlertid å være at Tjøme, Nøtterøy og Tønsberg blir en kommune, men det løpet synes å være kjørt – i denne omgang!

Endringer

Fortsatt er døgnrytmen sterkt påvirket av jobben, men det vil avta i dagene som kommer. Våknet derfor rutinemessig kl. 06.30 og tenkte at i dag skulle jeg reflektere litt over noen store endringene vi opplever i samfunnet og i hverdagen. Slik ble det ikke da jeg begynte å skrive dette innlegget, men det kommer jeg helt sikkert tilbake til disse endringene!

God helg og god sommer!