Myrasundet

Sola over Blokksberg og inn i Myrasundet. Foto: MD

Lørdagsrefleksjoner(27): Tango, friksjon og trening

Av Morten Dæhlen
Publisert 26. sep. 2015

Utsikten fra Blåstua er lettere magisk der sola titter frem over Blokksberg. Solstrålene lyser opp høstløvet på andre siden av Myrasundet – på øya Føynland. Det er nesten vindstille, men en liten bris fra vest skaper bevegelige mønstre på havoverflaten. Partier med flatt hav danser rundt i sundet sammen med partier med små krusninger.

Luft og vann i bevegelse møtes i havoverflaten og det beste dansebildet jeg finner er at dette må være en rolig tango mellom to av jordas største «elementer» – havet og atmosfæren. Bildene jeg ser på havoverflaten er skapt av friksjon, så min dansemetafor er kanskje ikke helt god da jeg har fått meg fortalt at den perfekte tango er friksjonfri. I dag var elementene i ro, men vi vet også at denne dansen mellom elementene kan være svært voldsom. Det stormer ikke bare på havet, men også på dansegolvet i form av ballett og opera. Grunnen til at jeg ser det jeg ser på havoverflaten er selvfølgelig lyset fra vår livgivende sol. Vi vet også at elementenes bevegelse i all hovedsak er skapt av den energien som sola tilfører jorda . Alt henger sammen med alt!

Kajakk

Dette var min opplevelse fra Blåstua på morgenkvisten for noen timer siden. Når jeg nå skriver dette innlegget, med kaffekoppen ved min side, har jeg vært på padletur rundt Føynland. Denne turen er på 7,25 kilometer og med nesten vindstille var det perfekte forhold for et rekordforsøk. Målet var å «perse»! Min «treningsapp» klokket meg inn på 51 minutter og 49 sekunder. Det ble ny bestetid rundt Føynland, men ikke med mer enn 32 sekunder. Forholdene var så gode i dag at jeg hadde håpet på å komme meg nærmere 50 minutter. Målet er å komme under 50 minutter, men det blir nok ikke i år. Det er imidlertid meldt fint vær hele helgen, så kanskje jeg prøver igjen i morgen tidlig!

Egentlig hadde jeg tenkt å skrive litt om livslang læring i dag, men det får utestå til en anne gang…….