Databading på Apollon-lansering

Siste utgave av Apollon har dataeksplosjonen som tema og hva store datamengder betyr for forskning nå og i fremtiden.Apollon-utgaven inneholder blant annet intervjuer av Arild Waaler som leder Senter for skalerbar dataaksess (tilgang) og Arnoldo Frigessi som leder «big insight» (analyse) – to sentre for forskningsbasert innovasjon ved Universitetet i Oslo.

Av Morten Dæhlen
Publisert 13. aug. 2015

En rykende fersk utgave av forskningsmagasinet Apollon vil i morgen bli lansert in Vilhelm Bjerknes hus på Blindern. Denne utgaven av Apollon har dataeksplosjonen som tema og hva store datamengder betyr for forskning nå og i fremtiden. Under lanseringen vil tilhørerne også få oppleve «databadet» – en slags variant av det mer kjente bokbadet. Møt opp i Vilhelm Bjerknes hus i morgen, fredag 14. august kl. 11.00. Kanskje vi skal forsøke å estimere hvor mye data som finnes i verden i dag, og spekulere litt rundt hvor mye data som trolig vil bli produsert og lagret i årene som kommer!

Jeg har skrevet om dataflommen og hva dette betyr for samfunnsutviklingen, herunder forskning, flere ganger her på bloggen og særlig denne artikkelen som også sto på trykk i Teknisk Ukeblad gir et bilde på hva dette handler om.

I grove trekk kan vi si at forskningen på og rundt store datamengder har to hovedformål; i) utvikling av modeller, metoder og verktøy for å oppnå effektiv, sikker og robust tilgang til og håndtering av store datamengder, og ii) utvikling av modeller, metoder og verktøy for å analysere store datamengder, dvs.hente ut riktig og viktig informasjon og kunnskap fra disse dataene. Apollon-utgaven dekker begge områdene med blant annet intervjuer av Arild Waaler som leder Senter for skalerbar dataaksess (tilgang) og Arnoldo Frigessi som leder «big insight» (analyse) – to sentre for forskningsbasert innovasjon ved Universitetet i Oslo.

På lanseringen får vi foredrag av Arnoldo Frigessi (Hva er likheten mellom kreft og skattejuks?), Hedvig Noreng (Medisiner under svangerskap kan påvirke barnets hjerne) og Signe Riemer-Sørensen (Astronomiske data i jakten på universets hemmeligheter). Lanseringen avsluttes med marsipankake, men før det skal Ole Christian Lingjerde (informatikk) og Kjetill S. Jakobsen (biologi) og jeg databade! Møt opp, og vi håper at så mange nye studenter som mulig kan komme!