matematikk.org - en formidabel suksess

Av Morten Dæhlen
Publisert 2. okt. 2014
Ivana Celik viser stolt frem en matematikk.org-plansje om trigonometri. Foto: Gunhild M. Haugnes/UiO.

Matematikk.org er en formidabel suksess, og kjære Torbjørn Røe Isaksen - noen få millioner fra lærerløftet til matematikk.org vil gi fremtidens matematikklærere enda bedre verktøy for å skape motivasjon for og oppnå mestring av matematikk for barn og ungdom (og foreldre)! Matematikk.org-prosjektet startet i 1999 og nettstedet ble lansert i 2002. Formålet er å øke rekrutteringen og interessen for matematikk blant barn og unge, foreldre og lærere. Nettstedet er i dag et samarbeidsprosjekt mellom de matematiske instituttene ved Universitetet i Tromsø, Bergen, Oslo og NTNU, Fakultetet for realfag ved Universitetet i Agder, avdeling for lærerutdanning og internasjonale studier ved Høgskolen i Oslo og Akershus, og Nasjonalt senter for matematikk i opplæringen. Ivana Celik er prosjektleder og utgjør redaksjonen som er på Matematisk institutt her på UiO. I tillegg deltar mange ildsjeler rundt om hos partnerne. Interessen for matematikk.org er formidabel med nesten 1.4 millioner unike brukere i 2013 og det vil bli enda flere unike brukere i 2014 viser tall ved utgangen av august, se under. Den siste tiden har det vært ca. 6 millioner sidevisninger per måned. Kort og godt IMPONERENDE! Mer statistikk finner du her.

 

Matematikk.org inneholder et stort antall aktiviteter for barn, foreldre og lærere på fire ulike nivåer fra barneskole til videregående skole. Her et lite utvalg av de tilbudene som finnes på nettstedet.

 
  • 11 interaktive spill hvor du kan teste dine regneferdigheter, og når du består testene får du oversendt et diplom.
  • Diverse lynkurs med gode forklaringer, eksempler og videoer.
  • Egne korte repetisjonskurs for foreldre som vil hjelpe barna med leksene.
  • Orakeltjeneste som besvarer spørsmål samt 450 svar på ofte stilte spørsmål. Diise er fritt tilgjengelige til enhver tid.
  • Årlig julekalender med oppgaver som løses på skolen der læreren sender inn løsningen. Vinnere kåres hver år i januar. I fjor mottok matematikk.org løsninger fra over 43000 elever som var nesten dobbelt så mange som i 2012. Hvert år mottar nærmere 4000 lærere, foresatte og andre matematikkinteresserte varsel når julekalenderen publiseres.
  • Matematikktivoli med 14 ulike aktiviteter som er annerledes og engasjerende for barna.  Barna gjennomfører ulike aktiviteter og det er trekning av premier. Medarbeidere på tivoliet er studenter ved Matematisk instituttet.
  • matematikk.org deltar med stands, workshop, foredrag og konkurranser, blant annet på Novemberkonferansen i regi av Matematikksenteret.
  • matematikk.org hadde den mest besøkte stand på Barnefestivalen på Kalvøya. Over 1000 barn var innom.
  • Sommerskolen LAMIS (Landslag matematikk i skolen) som i år ble åpnet av Statsråd Torbjørn Røe Isaksen.
  • Masseutsendelser av plakater for både grunnskolen og videregående skole. Omlag 35 000 sett med plakater er sendt ut med innhold som Gangetabellen, Brøk, Tallet pi, Funksjoner og Vektorer.
  • I 2015 vil matematikktivoliet være å se under Kulturfestivalen.
  • .....og det er mye mye mer!

Inngangen til barna er gjennom lærere, og Ivana og hennes medarbeidere rundt omkring i Norge jobber kontinuerlig med å engasjere lærere. Mye tyder på at de så langt har lykkes. Aktivitetsnivå øker for hver dag, og nytt innhold publiseres på matematikk.org i høyt tempo. Nettsiden drives med midler fra BP Norge AS, Petroleum Geo-Services (PGS), Abelprisen, Universitetet i Oslo og bevilgninger fra Utdanningsdirektoratet via Nasjonalt senter for matematikk i opplæringen.