Løft frem studentgründerne!

Av Morten Dæhlen
Publisert 17. okt. 2014
Dette innlegget, i en noe forkortet utgave, ble publisert i Dagens Næringsliv onsdag 15 oktober 2014.
Vi vet relativt lite om framtidens jobber og bedrifter. Men vi vet at dagens studenter vil skape mange av dem. Nå må regjeringen støtte studentinnovatørene. Denne uka går Oslo Innovation Week av stabelen. Det er en gylden anledning til å rette søkelyset mot en undervurdert gruppe entreprenører – nemlig studentene. Det er svært ofte de som har ideene og ikke minst pågangsmotet som skal til for å etablere nye bedrifter, som vil dominere næringslivet i 10, 30 eller 50 år fremover. Ideene får de gjerne i kreative omgivelser og gjennom forskningsbasert utdanning ved universiteter og høyskoler. Stjernene på Stanford Eksemplene på svært vellykkede student-startups er mange. Ikke minst kan Stanford University i Silicon Valley skilte med en lang rekke studentselskaper som har endret verden. En av dem er HP, som i 1935 ble grunnlagt i en garasje tett ved Stanford av Bill Hewlitt og Dave Packard. Google startet som et studentprosjekt i 1996 og ble tatt videre mot stjernene av Larry Page og Sergey Brin.  Nike, Cisco, Yahoo, Netflix og Tesla er andre kjente merkevarer med Stanford-røtter. En undersøkelse gjort av ventureselskapet Sequoia Capital i 2011 blant alumni-massen ved Stanford viste at rundt 40 000 aktive selskaper kan spore sine røtter tilbake til det prestisjetunge universitetet. De har skapt 5,4 millioner jobber, og har til sammen årlige inntekter på 2,7 trillion dollar, som er litt mer enn tre oljefond. Vellykkede etableringer Norsk virkelighet er selvfølgelig en helt annen, men også her hjemme er det mange svært vellykkede studentgründere. Her er to eksempler med røtter fra Universitetet i Oslo (UiO):
  • Tom Lysemose Hansen fikk etablererstipend for å utvikle sikkerhetsprogramvare. Resultatet ble bedriften Promon, som i dag er en stor suksess i et internasjonalt marked.
  • Algeta-grunder Roy Larsen fikk ideen til kreftmedisinen Alpharadin under sine doktorgradsstudier i kjemi. Han startet Algeta med sammen med en av sine veiledere, professor Øyvind Bruland ved Radiumhospitalet og UiO. Algeta ble nylig solgt til Bayer for 16 milliarder kroner. 
Mange vil starte ny bedrift Viljen og evnen er det ingenting i veien med. Om lag 1500 tidligere studenter ved Institutt for informatikk ved UiO ble spurt om de hadde startet bedrift i løpet av de to første årene etter at de hadde avsluttet studiene. Det kom inn over 50 positive svar. Flere av svarene kom fra tidligere UiO-studenter, som i dag leder store bedrifter de selv var med på å starte. I en annen undersøkelse fra 2010 svarte over 10 prosent av studentene ja på spørsmålet om de planla å starte bedrift. Fire ganger så mange kunne tenke seg å være med på en etablering sammen med andre. Alle idéer til nye produkter og tjenester verken skal eller vil lykkes, men trolig hadde flere startet og flere klart seg dersom vi hadde satset mer på studentgründere. Mer og bedre skolering i innovasjon Sammen med partnere har UiO etablert et velfungerende innovasjonssystem på og omkring universitetet. . I vår pågående revisjon av utdanningen – 10 år etter kvalitetsreformen – får innovasjon og entreprenørskap en mer sentral rolle i flere av studieløpene innen realfag og teknologi på alle nivåer – bachelor, master og doktorgrad. Vi ønsker også  at studentene skal få enda tettere kontakt med næringslivet og investormiljøer. Her er inkubatoren StartUpLab i Forskningsparken er et viktig redskap. Videre er bedrifts- og kompetansenettverk som Oslo Medtech og Subsea Valley svært viktige. Vi har også miljøer og forskere som stimulerer sine studenter til å tenke innovasjon i alt de gjør. Et av disse miljøene ledes av professor Inger Sandlie. Sandlies miljø har født flere spennende bedrifter. Mer penger til FORNY! Inven2, som er ”technology transfer office” for UiO og Oslo Universitetssykehus, har den senere tid jobbet mer aktivt mot studentene, blant annet gjennom konkurransen Inven2Start. 35 studentprosjekter er påmeldt  i år, mot 9 i oppstartsåret 2013. Vinnerne får etableringstilskudd og annen hjelp fra Inven2 og Innovasjon Norge. Men nå må også Regjeringen komme sterkere på banen. Forskningsrådets FORNY-program er et utmerket verktøy i denne sammenheng, men omfanget er alt for lite. Min oppfordring til Erna Solberg, Siv Jensen, Torbjørn Røe Isaksen og alle andre statsråder er derfor: Bruk mer penger på FORNY og sørg for at en solid andel av disse pengene brukes på studentinnovasjoner og unge entreprenører. Det vil være en meget god investering! (Dette innlegget, i en noe forkortet utgave, ble publisert i Dagens Næringsliv onsdag 15 oktober 2014.)