En stor dag for Norge

Av Morten Dæhlen
Publisert 17. mai 2014
 

Da Niels Henrik Abel (1802-1829) var 9 år fikk Norge sitt første universitet – Det Kongelige Frederiks Universitet, nå Universitetet i Oslo. Norges konstitusjon, dvs. grunnloven, ble etablert i 1814 og sanksjonert på denne dag, den 17. mai for 200 år siden. Matematikk-talentet Niels Henrik Abel var da 12 år gammel. Året etter, som 13-åring, begynte Abel på Oslo Kathedralskole der han fikk Bernt Michael Holmboe som lærer. En lysende matematikk-karriere skjøt fart og den ferske nasjonen Norge fikk i Niels Henrik Abel en vitenskapelig verdensstjerne som fortsatt lyser med stor kraft på den vitenskapelige himmel. Førstkommende tirsdag, 20. mai 2014, vil Yakov G. Sinai motta årets Abelpris i Universitetets Aula. Kronprins Håkon skal dele ut prisen.

Hva har så Abel med 17. mai å gjøre. Etter det jeg vet ikke veldig mye, men historien om Abel er også en del av historien om hvordan nasjonen Norge utviklet seg rundt 1814. På denne tiden ble kunnskapsutvikling satt i system i Norge, bl.a. gjennom opprettelsen av Det Kongelige Frederiks Universitet i 1811. Et annet eksempel fra den tiden var arbeidet til Christopher Hansteen som bl.a. resulterte i byggingen av Observatoriet på Sollie Plass. Denne praktbygningen, som nå er restaurert, sto ferdig i 1833.  I dag brukes Observatoriet i undervisningen for 7.-klassinger i Oslo-skolen, og hvert år har vi over 4000 elever som opplever "En dag på Observatoriet"!

Dette var årets morgenøvelse for meg på 200 års-bursdagen til nasjonen Norge. Nå skal jeg gjøre det jeg pleier å gjøre, nemlig feire 17. mai sammen med familie, venner og hele norges befolkning.

Gratulerer med dagen!