Tropenatt?

Av Morten Dæhlen
Publisert 26. mai 2012

Hvis jeg husker riktig ble det i august 1997 registrert 20 eller 21 såkalte tropenetter ved Oslo-fjorden, eller mer presist på Færder fyr utenfor Tjøme. En tropenatt er definert som en natt  der temperaturen gjennom hele natten holder seg over 20 grader celsius. I fjor, altså 2011, var det etter det jeg har fått opplyst ingen slike netter på Færder fyr. Akkurat i natt, natten til 26 mai 2012, kan det skje eller kommer det ikke til å skje?

Det er varmt, men er det varmt nok? Når jeg nå legger ut dette, kl. 00.40 den 26. mai 2012 er det fortsatt over 20 grader celsium i lufta her jeg sitter ute i vindstille vær i bare T-skjorte ved Myrasundet. Min, relativt gode, men ikke helt nøyaktige temperaturmåler viser at det akkurat nå er 21.1 grader. Vil dette holde eller vil temperaturen synke til under 20 grader i løpet av natten. Det får dere vite i morgen tidlig, fordi jeg har nullstilt temperaturmåleren slik at høyeste og laveste temperatur lagres i løpet av timene som kommer. Spennende, men jeg er litt skeptisk til om det holder. Svaret kommer i morgen!

Som en kuriositet nevnte jeg dette med tropenetter da jeg var i Brasil, nærmere bestemt i Rio de Janeiro, for noen år siden. Det ble mye latter og fleiping rundt dette da "tropenetter" på disse breddegrader var regelen og ikke unntaket. Vi løste dette ved å definere "brasilian artic nights", dvs. netter der temperaturen sank til under 20 grader i løpet av natten. Det var visstnok noen slike "kalde" netter, selv om jeg aldri opplevde "den brasilianske kulda"  i løpet av mitt korte besøk i Rio!

Fyrverkeri på nyttårsaften 2007 på Copacabana (Minst 25 grader kl. 24.00)