Slaget i Dubai

Av Morten Dæhlen
Publisert 4. des. 2012
 

I disse dager avholder ITU (International Telecommunication Union), som er FNs organ for IKT og særlig for utvikling og regulering av kommunikasjon over kloden og mellom nasjoner, kongressen "The World Congress on International Telecommunication" (WCIT 12) i Dubai. Konferansen handler om å videreutvikle internasjonale avtaler knyttet til global (digital) kommunikasjon der et åpent og inkluderende Internett spiller en stadig viktigere rolle.

Slik jeg tolker signalene fra Dubai vil noen nasjoner ha mer kontroll over innholdet på Internett. I sin mest banale form kan dette bety;

  • kontroll av hva disse nasjonenes borgere kan publisere på Internett,
  • hva disse nasjonenes borgere får tilgang til gjennom Internett fra andre deler av verden, og
  • hva andre deler av verden får tilgang til over Internett fra organisasjoner og enkeltpersoner innenfor disse nasjonene.

Dette strider mot Internetts grunnleggende idé, og skulle disse nasjonene få gjennomslag for mer kontroll av innholdet som produseres er dette definitivt et slag mot den ytringsfriheten.

Internett skal være en åpen kanal for kunnskapsutveksling for alle mennesker uansett hvor de befinner seg på kloden.  Norge står på den riktige siden, og jeg satser på at den norske delegasjonen i Dubai har tilstrekkelig mange nasjoner med seg for fortsatt utvikling av Internett som et åpen og inkluderende kommunikasjonsnettverk for hele verdens befolkning.