Mer pasient-orienterte helsetjenester

Av Morten Dæhlen
Publisert 5. jan. 2012

Professor Margunn Aanestad ved Institutt for informatikk har nylig fått tilslag på en søknad til Norges forskningråd der tittelen på prosjektet  er "Responsive Architectures for Innovation in Collaborative Healthcare Services". Partnere i prosjektet er Sunnås sykehus og Oslo Universitetssykehus (OUS), og forskere ved Institutt for informatikk vil i prosjektet samarbeide med forskere ved BI. Prosjektet er også knyttet til et europeisk samarbeid gjennom Oslo universitetssykehus der også Accenture deltar. Følgende er en kort resymé av prosjektets utfordringer og mål:

Nye web-baserte og mobile løsninger forventes å reformere helsevesenet mot mer pasient-orienterte digitale tjenester. Dette betyr at pasienten plasseres mer i sentrum, f.eks. gjennom enklere tilgang til informasjon om behandlingstilbud og kontroll/innsyn i informasjon om egen helse (journaler). Dette prosjektet vil studere utfordringer og muligheter som ny teknologi påfører den digitale infrastrukturen for helsetjenester, samt hvordan den til enhver tid eksisterende digitale infrastrukturer i helsesektoren påvirker den teknologiske utviklingen. Hovedutfordringen i årene som kommer dekkes i all hovedsak av følgende to punkter;

  • Nye teknologiske løsninger må kunne utnytte eksisterende informasjon som gjøres tilgjengelig gjennom en digital infrastruktur for helsevesenet.
  • Den digitale infrastruktur i helsevesenet må være så fleksibel at den åpner for nye innovasjoner i form av web-baserte eller mobile tjenester for pasientene.

En viktig utfordring vil være å oppnå et produktivt samspill mellom utviklingen av fremtidens digitale infrastruktur for helsetjenester og produktutvikling basert på kunnskap/informasjon som gjøres tilgjengelig gjennom disse infrastrukturene. Det er ikke trivielt å oppnå et slikt produktivt samspill, og det kreves forståelse for hvordan systemer kommuniserer (herunder utvikling av åpne standarder), hvordan systemene organiseres og forvaltes, og hvordan økonomien i slike relasjoner virker. Ny teknologi gir pasientene en ny rolle, som i sin tur vil gi nye innovasjoner. Fremtidens digitale infrastruktur må ta høyde for en slik utvikling. Prosjektet er tverrfaglig og vil trekke på relevante teorier innen systemutvikling, organisasjonsteori og økonomi, og prosjektet skal gjennomføres gjennom en serie "case"-studier.  Partnere i prosjektet er Sunnås sykehus og Oslo Universitetssykehus(OUS), som begge prøver ut nye teknologier i sin samhandling med pasientene. Forskere fra Institutt for informatikk og BI skal studere disse initiativene, med fokus på blant annet de teknologiske, organisatoriske og økonomiske utfordringene som de støter på når de prøver ut nye løsninger. I samarbeid med OUS og Accenture gjøres det også en sammenlignende studie av implementasjons-erfaringer med slike pasient-orienterte informasjons-systemer i ulike europeiske land. Disse studiene skal samlet legge grunnlaget for å definere krav til fremtidens infrastrukturelle løsninger for helseinformasjon, hvordan utvikle ny teknologi som er avhengig av denne infrastrukturen, samt stimulere til utvikling av nye pasient-orienterte helsetjenester.