IKT i Vitenskapsakademiet

Av Morten Dæhlen
Publisert 9. apr. 2012
 

Under overskriften "Den fjerde IKT-bølgen" skal jeg, sammen med professor Kristin Braa og professor Olav Lysne, snakke om IKT og IKT-utviklingen i Det norske vitenskapsakademi førstkommende torsdag, 12. april 2012.

Jeg har fått oppgaven å innlede med noen overordnede betrakninger rundt hva som skjer og hva som blir viktige innen IKT-området i årene som kommer. Olav Lysne skal deretter snakke om fremtidens internett og en viktig del av forskningen i kjernen av informatikkfaget, mens Kristin Braa skal snakke om mobil innovasjon i 3. verden - en forskningsaktivitet som krever tverrfaglig tilnærming med solid forankring i informatikkfaget.

Følgende er korte resyméer om hva vi skal snakke om (i den rekkefølgen de også vil bli gitt i Vitenskapsakademiet fra kl. 18.00):

IKT mot 2020 (v/Morten Dæhlen); Foredraget vil gi en overordnet oversikt over IKT-feltet og hva som synes å være de store utfordringene innen forskning og forskningsbasert utdanning på IKT-feltet de neste 10 årene. IKT finnes overalt i samfunnet og behovet for grunnleggende langsiktig forskning innen IKT-feltet er større enn noen gang. Et sentralt tema i årene som kommer vil være å forstå og løse opp i den kompleksitet som ligger i utvikling og bruk av IKT-systemer. I tillegg til grunnleggende langsiktig forskning i kjernen av IKT-faget vil mange av disse utfordringene kreve ulike former for tverrfaglig forskning og forskningsbasert utdanning med IKT som vesentlig komponent. Dette vil bli belyst med utvalgte eksempler hentet fra anvendelser innen medisin/helse og utvikling av energieffektive ("grønne") IKT-løsninger. Foredraget vil også inneholde en kort historisk gjennomgang som gir svaret på hvorfor vi nå snakker om den fjerde IKT-bølgen!

 

Fremtidens internett (v/Olav Lysne); Internettet er den mest omfattende teknologiske innretningen som menneskeheten har laget. Den har blitt til som et resultat av tilfeldigheter, interessekamper, politiske og teknologiske beslutninger som mange ganger har gitt et overraskende utfall. Vi skal ta for oss nettets utvikling frem til i dag, før vi går inn på nettets betydning i dagens og fremtidens samfunn. Vi vil spesielt ta for oss sårbarhetsperspektiver med Internett som en fremtidig "Single Infrastructure of Failure". Dette perspektivet vil vi knytte sammen med de problemene som de norske teleoperatørene opplevde på forsommeren i 2011. Gjennom animasjoner av måleresultater på den norske nettverksinfrastrukturen vil vi belyse problemstillinger som kommer som et direkte resultat av den strukturen internettet har fått gjennom historien. Vi vil deretter diskutere hvordan problemet med robusthet i internettet kan adresseres gjennom forskning, og hvilke metodiske grep som er nødvendige for å lykkes.

 

Mobil innovasjon i 3. verden (v/Kristin Braa); Foredraget vil fokusere på mobilteknologiens betydning i 3. verden, og beskrive og muligheter det gir i forhold til for eksempel helse. Det finnes 3 milliarder mobiltelefoner i utviklingsland, mens det er 305 millioner PC’er, og bare 11 millioner sykehussenger. Mobilens spredning er i enorm vekst og mellom 2007 og 2008 økte mobilabonnenter med ca 1 milliard. Ved Institutt for Informatikk har vi drevet et aksjonsforskningsprosjekt for å styrke nasjonale helseinformasjonssystemer (HIS) i sør siden 1994. Programvaren er utviklet som åpen kildekode og helseinformasjonssystemet er nå implementert i 16 afrikanske land og flere land i Asia, hvor det er standard i 21 stater i India. Mobilteknologien har gjort det mulig å hoppe over fastnett-teknologi og i Kenya har vi implementert HIS ved hjelp av mobilt internett slik at helse arbeidere over hele landet kan rapportere og få tilgang til analyser av for eksempel vaksinedata i sitt distrikt ved hjelp av mobilt modem. I staten Punjab bruker vi applikasjoner på mobiler til å samle in helsedata til HIS for 6200 helsearbeider. På den måte kan data som før kunne ta flere måneder å nå beslutningstagere på grunn av lange avstander, bli aksessert øyeblikkelig