Hvorfor satser ikke norske politikere på IKT?

Av Morten Dæhlen
Publisert 16. jan. 2012

På nettsidene til Computerworld (også i denne ukes papirutgave) finner vi en lang artikkel der både Per Morten Hoff  i IKT-Norge og Paul Chaffey i Abelia er svært kritiske til Norges manglende satsing på IKT. Abelia og IKT-Norge har i mange år ment at IKT må få en mer sentral plass i norsk politikk og samfunnsutvikling, og jeg er helt enig med Per Morten Hoff når han uttrykker at det er en skandale at vi ikke har en mer omfattende satsing på IKT her i landet.

 

Paul Chaffey peker kanskje på den viktigste årsaken, nemlig at det i realiteten ikke finnes politikere som ikke ønsker mer IKT! Når alle politikerne er enige, uavhengig av politisk ståsted, blir saken politisk uinteressant. Resultatet blir at politisk enighet (bred konsensus) medfører at det skjer mindre enn det som faktisk må skje. Mye tyder på at det er akkurat det som skjer når det gjelder Norges manglende satsing på IKT. De tre siste Forskningsmeldingene presentert av tre statsråder fra tre ulike partier, Jon Lilletun (Krf) i 1999, Kristin Clemet (H) i 2005 og Tora Aasland (SV) i 2009, peker på viktigheten av IKT og at det må satses betydelig mer på forskning og høyere utdanning innen IKT-feltet. Satsingen på høyere utdanning og grunnleggende langsiktig forskning innen IKT-området har i beste fall hatt en marginal økning på disse 13 årene (1999-2012).

IKT finner vi overalt i samfunnet og samfunnet fungerer ikke uten en vel fungerende IKT infrastruktur med tilhørende IKT-systemer. Etterspørselen etter kandidater med høyere utdanning (master og PhD) innen IKT-faget er høyere enn noen gang, og det forventes at denne etterspørselen vil øke kraftig i årene som kommer. Etterspørselen er stor og økende over hele verden, men denne etterspørselen er, og vil trolig bli, særlig stor i Norge. Dette skyldes primært at Norge, i forhold til land vi naturlig sammenligner oss med, har underprioritert høyere utdanning og forskning innen IKT-området over mange år.  Det er kritisk viktig for Norge at dette tas alvorlig, men lite tyder på at norske politikere forstår alvoret. Kanskje en ny Digital Agenda for Norge kan gi IKT-området den politiske og økonomiske oppmerksomhet som er nødvendig.