Digitalisering i industriell produksjon

Av Morten Dæhlen
Publisert 7. des. 2012

I neste uke, tirsdag 11. desember avholder Teknologirådet et seminar om automatisering og robotisering i industriell produksjon. Seminaret er åpent for alle og du kan melde deg på her. Jeg skal selv holde et innlegg med den smått ambisiøse tittelen: "Hvordan digitalisering endrer industriell produksjon?". Dette er et stort tema, men vi kan i dag slå fast at tilnærmet all industriell produksjon involverer datasystemer eller digitalisering i en eller annen form! Filmkomedien Modern Times av Charlie Chaplin fra 1936 handlet om vilkårene for arbeiderklassen i USA i de økonomiske nedgangstidene på 1930-tallet. En av de mest fascinerende scenene fra denne filmen er da hovedpersonen (spilt av Charlie Chaplin) arbeider på et samlebånd der den eneste jobben er å skru inn en skrue, og hvordan denne monotone jobben påvirker adferden til denne personen. Filmen gav også en slags illustrasjon på behovet for å automatisere industriell produksjon. Automatiseringen av industriell produksjon startet med at vi utviklet maskiner/teknologi som kunne erstatte muskelkraft og etter hvert ulike former for rutinearbeid, dvs. den type jobber hovedpersonen i Modern Times måtte utføre. De første maskinene var i sin helhet basert på mekaniske prinsipper. I dag styres og kontrolleres de fleste industrielle verktøy og prosesser av datasystemer og gjennom hensiktsmessige digitale grensesnitt, men datasystemer i industriell produksjon er imidlertid mye mer styring og kontroll. Her er noen eksempler:

  • Ulike former for simulering på datamaskin bidrar til utvikling av nye og mer effektive produksjonsprosesser.
  • Utviklingen av stadig mindre datamaskiner (miniatyrisering) skaper nye muligheter i form av sensorer og aktuatorer.
  • Automatisert overføring av digitale modeller av gjenstander og prosesser til produksjonutstyr. 3D skrivere er en innretning som former materialer basert på en passende digital representasjon av gjenstander. Det benyttes ulike former for plastmaterialer, men det finnes også 3D-skrivere som skriver ut metallstrukturer.
  • Roboter som utfører stadig mer komplekse oppgaver, herunder roboter som kan ressonere og utføre oppgaver basert på egne observasjon av hva som skjer.

Verden har på mange områder kommet svært langt i utnyttelsen av datasystemer i industriell produksjon. Utviklingen frem til i dag har vært stor, men sannsynligvis relativt beskjeden i forhold til hva som kommer til å skje innen bruk av datasystemer i industriell produksjon i fremtiden.  I mitt foredrag på Teknologirådets seminar skal jeg trekke frem et eksempel fra "reverse engineering", samt si litt om hva 3D-skriveren kan komme til å bety i fremtiden.