Dekanvalget 2012

Av Morten Dæhlen
Publisert 27. mars 2012

Sammen med professor Svein Stølen (prodekan), for tiden instituttleder på Kjemisk institutt, stiller jeg til valg som dekan på Det matematisk-naturvitenskaplige fakultet for perioden 1. januar 2013 til 31. januar 2016. Litt mer om vår bakgrunn finner dere mot slutten av denne artikkelen. Valget finner sted 9. mai 2012 og her er vår plattform for det kommende valget:

 

Vår ambisjon er at Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet (fakultetet) skal være et av Europas mest attraktive miljøer for forskning og utdanning innen realfag. Dette betyr at vår oppmerksomhet vil være særlig rettet mot rekruttering på alle nivåer og områder, som igjen betyr at vi kontinuerlig må utvikle vår faglige profil og vårt omdømme som et internasjonalt ledende miljø for forskning og utdanning innen realfag.

Vi vil videreutvikle og forbedre fakultetet som forskningsmiljø, læringsarena, arbeidsplass og bidragsyter i utviklingen av samfunnet.

Vi vil prioritere å videreføre arbeidet med å realisere et nytt forsknings- og undervisningsanlegg for livsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Vårt arbeid vil bygge på fakultetets strategiplan etablert og vedtatt av fakultetsstyret i 2011.

Utdanning og læringsmiljø

Den store oppgaven i den kommende perioden er å gjennomføre en revisjon av utdanningen på fakultetet, særlig på bachelornivå.  Revisjonen vil bygge på viktige erfaringer fra de siste årenes arbeid, samt de analyser og utredninger som er gjennomført av sittende dekanat.

Vi vil utvikle en helhetlig og attraktiv realfagsutdanning på høyt internasjonalt nivå der studentene møter fremragende læringsmiljøer i bredden av realfagene.

Forskning og forskerutdanning

Forskning og forskerutdanning på høyt internasjonalt nivå krever stor individuell frihet, men også evne til samarbeid mellom forskere, både i dybden av fagene og i skjæringsfeltene mellom fagene. Den frie uavhengige forskningen må dyrkes, samtidig som utvalgte områder må prioriteres for å skape og videreutvikle robuste høykvalitets forskningsmiljøer.

Hovedoppgaven vil være å skape og videreutvikle et antall “fremragende” forskningsmiljøer i bredden av realfagene, samtidig som nye områder og talenter må dyrkes frem.

Forskning på høyt internasjonalt nivå innen realfagene krever kontinuerlig tilgang på forskningsinfrastruktur av høy kvalitet. En viktig oppgave er derfor å sikre de ressursene som kreves for at fakultet kan investere i nødvendig forsknings-infrastruktur, samt sikre at våre forskere og studenter får god tilgang til store nasjonale og internasjonale anlegg.

Samfunnsansvar og formidling

Fakultetet utgjør grunnmuren i den realfaglige kunnskapsutvikling i Norge. Fakultetet har derfor et særlig nasjonalt ansvar knyttet til utviklingen av de realfaglige disiplinene.

Fakultetet må formidle den kontinuerlige vitenskapelige og teknologiske utviklingen til allmenheten og beslutningstakere for å heve samfunnets forståelse av realfagene og deres betydning.  Morgendagens arbeidskraft er en særlig prioritert målgruppe.

Forskning og høyere utdanning er viktige kilder til innovasjon i samfunnet. Fakultetet skal gjennom samarbeid med eksterne aktører og gjennom god skolering av fremtidens arbeidskraft, bidra til innovasjon i norsk næringsliv og offentlig forvaltning.

Vi vil arbeide for ytterligere å tydeliggjøre at realfaglig kunnskap og kompetanse danner grunnlaget for en bærekraftig samfunnsutvikling.

Svein Stølen (f. 1960) er professor i kjemi. Han har vært instituttleder ved Kjemisk institutt siden 2009. Stølen har gjennom mange år vært tilknyttet Senter for Materialvitenskap og Nanoteknologi med uorganiske materialer og beregninger som hovedinteresse. Formidling har stått høyt på agendaen, og Stølen har blant annet ledet arbeidet med periodesystemet.no. Han var dessuten initiativtaker til det tverrfaglige studieprogrammet Materialer, Energi og Nanoteknologi.

Morten Dæhlen (f. 1959) er professor i informatikk. Han har vært instituttleder ved Institutt for informatikk siden 2005, og før det forskningsdirektør  i Sintef, områdedirektør for naturvitenskap og teknologi i Norges forskningsråd, og administrerende direktør i Simula. Dæhlens forskning ligger i skjæringsfeltet mellom informatikk og matematikk og har i all hovedsak vært innen geometrisk modellering og visualisering. Dæhlen har over mange år vært aktiv på den forskningspolitiske arena, og mye av det Dæhlen står for som leder og fagperson kan leses på hans blogg.

Dersom vi (Dæhlen og Stølen) blir valgt vil de i løpet av høsten 2012 peke ut en visedekan. Vi har også hatt gleden av å bli intervjuet av Uniforum om vårt kandidatur.