Annus mirabilis + 1

Av Morten Dæhlen
Publisert 2. jan. 2012

Året 2012 blir selvfølgelig aldri som 2011 - Institutt for informatikks annus mirabilis, men mye skal og vil skje også i året som kommer. Her er et lite knippe saker, som alle vil ha betydning for forskning og utdanning generelt og IKT-faget spesielt.

  • Regjeringen skal legge frem Digital Agenda for Norge (DAN), og det vil overraske flere enn meg om ikke dette arbeidet vil avstedkomme et løft for forskning og høyere utdanning innen IKT-området.
  • Regjeringen arbeider med en nasjonal FoU-strategi for IKT-feltet - et arbeid som er knyttet til DAN og trolig vil danne grunnlaget for et nytt forskningsprogram (etter VERDIKT) innen IKT-området i regi av Norges forskningsråd.
  • Norges forskningsråd skal i 2012 avgjøre hvem som får status som Sentre for fremragende forskning (SFF) fra 2013(!), og Institutt for informatikk (m/partnere) kan ha flere forslag i finalen!
  • EUs 7. rammeprogram går mot slutten og det 8. rammeprommet er på vei. Dette programmet har fått navnet Horizon 2020, og vi vil i 2012 trolig se noen flere konturer av hva denne satsingen vil kunne komme til å inneholde. Det er liten tvil om at IKT blir sentralt.
  • Norges forskningsråd gjennomfører for tiden en internasjonal evaluering av alle IKT-miljøene ved norske universiteter og høyskoler. Vi har gjort vårt gjennom å levere en selvevaluering og det internasjonale evalueringspanelet vil levere sin vurdering i løpet av våren. Vi håper deres anbefalinger blir nyttige i den videre utvikling av IKT-faget ved UiO.
  • Institutt for informatikk har en stor og omfattende aktivitet utenfor Norge, og UiO har satt internasjonalisering på dagsorden for 2012, se Rektors blogg. Det blir mye fokus på internasjonalt samarbeid i året som kommer.

Forskning og utdanning er viktigere enn det noen gang har vært, men det er også grunn til å uttrykke en viss bekymring. Verden, særlig Europa og USA, står overfor relativt store økonomiske utfordringer som i sin tur har betydning for hvor mye ressurser som kan investeres i fremtiden, herunder forskning og utdanning. I dette bildet fungerer Norge relativt godt, men signalene fra myndigheten er i beste fall av nøktern karakter. Dette er synd, fordi det er akkurat nå vi kan, bør og må satse litt ekstra!