Direkte fra Svalbard

Av Morten Dæhlen
Publisert 9. aug. 2010

forskning.no kan vi i disse dager følge Øglegraverne 2010 på direkten fra Svalbard. Deler av teknologien som gjør denne overføringen mulig er utviklet ved Simula research laboratory og Institutt for informatikk i prosjektene Distributed Media Journalling (DMJ) og Quality of Service Avare Component Architecture (QuA).

Resultater fra disse to prosjektene er tatt videre gjennom selskapet Lividi som er et "spin-off" selskap fra det felles forskningsmiljøet innen nettverk og distribuerte systemer ved Simula og UiO. Til Svalbard-ekspedisjonen leverer Lividi systemet som streamer videosignalene fra funnstedet til UNIS (via SvalSat).  Kontaktperson ved Institutt for informatikk er professor Frank Elliassen.

Jørn Hurum, som leder ekspedisjonen til Svalbard, er en av våre beste formidlere av forskning.  Akkurat nå graver Hurum og co. etter levninger av fiskeøgler som levde i havet i trias-, jura- og krittperiodene. Disse fiskeøglene, ichthyosaurene, var krypdyr med delfinlignende kropp. Hurum og co. tar her formidlingen et steg videre. De arbeider og presenterer sine funn på direkten. Finn ut hva som foregår i dette prosjektet akkurat nå på forskning.no, og les om forskningen til Hurum og co. på hjemmesidene til  Naturhistorisk Museum. Dere finner også stoff om Svalbard-prosjektet på UiOs temasider.