Fire av ti gravide hadde legemiddelproblemer

En ny studie viser at det vanligste legemiddelrelaterte problemet blant gravide er å unnlate å ta viktige medisiner, skriver Dagens Medisin.

Marthe Sætre Waka og Marie Braathen

Artikkelen i Dagens Medisin tar utgangspunkt i en vitenskapelig artikkel skrevet av to mastergradstudenter ved Farmasøytisk institutt, Marthe Waka og Marie Bråthen. Master-arbeidet deres var så godt at artikkelen ble antatt i det internasjonale vitenskapelige tidsskriftet  European Journal of Clinical Pharmacology.

212 kvinner fra fødeavdelingene på Ullevål, OUS og Drammen sykehus, Vestre viken, ble inkludert i studien. Det viste seg at 42 prosent hadde hatt minst ett medikamentrelatert problem.

– Målet var å undersøke om kvinnene hadde hatt legemiddelrelaterte problemer i forbindelse med graviditeten, og i tilfelle hva slags, sier Hedvig Nordeng, professor ved Farmasøytisk institutt, til Dagens Medisin. Hun var hovedansvarlig for studien.

Hun tilføyer at mange av kvinnene led unødig i graviditeten på grunn av problemer som kunne vært løst på en trygg måte. Mange gjorde seg opp en mening uten å diskutere det med helsepersonell.

– Dette er ikke bra, verken for kvinnen eller barnet. Man skal være restriktiv med medisiner, men det kan også være bra å ta medisiner, sier Nordeng.

Les hele artikkelen i Dagens Medisin

Den vitenskapelige artikkelen i PubMed: Medication use and drug-related problems among women at maternity wards-a cross-sectional study from two Norwegian hospitals