Cecilie, Halvard og Per August

Cecilie Glittum, Halvard Sutterud og Per August Moen får finansiert utdanning i utlandet. Foto: Martine Ruud/UiO

Prestisjefylt stipend til tre MN-studenter

Hvert år gir Aker-konsernet støtte til talenter i ulike fagretninger. UiO er lærestedet som utdanner absolutt flest Aker scholarship-kandidater.

UiO er det universitetet i Norge som har fått flest stipendtildelinger fra Aker. Til sammen har 28 studenter fra UiO fått Aker Scholarship for å ta master- eller doktorgrad ved et verdensledende universitet. Disse kommer fra alle fagfelt. NTNU er på en god andreplass med 16 stipendtildelinger.

I år har Matematisk-naturvitenskapelig fakultetets studenter fått hele tre stipender. To går til fysikk, ett til matematikk. Samlet fikk UiO fem stipender denne gangen.

Dratt mot magnetene

Cecilie Glittum leverte nylig masteroppgaven sin i teoretisk fysikk ved UiO, og hun får Aker Scholarship for å ta doktorgrad på frustrerte magneter ved Universitetet i Cambridge. Alle utgifter er dekket av Røkkes superstipend, som årlig deles ut til noen få, svært dyktige studenter.

– Jeg kommer til å fortsette med å forske på det jeg har gjort på masteren, sier Cecilie.

– Å studere magneter teoretisk er kompliserte saker. Det er veldig mange atomer som interagerer, og det er umulig å løse problemene eksakt. Veilederen min har vært med på å lage en helt ny metode, og det er den jeg har jobbet med å videreutvikle og teste ut i masteroppgaven min.

Telemarksjenta, som hadde 20 seksere og null fravær på videregående, hadde brede faglige interesser innenfor realfag.

– Jeg valgte UiO fordi jeg ville drive med forskning, og jeg hadde skjønt at UiO har et stort fokus på det.

Les hele intervjuet med Cecilie Glittum her: Cecilie får Aker Scholarship for å forske på frustrerte magneter

Kunstig intelligens med Google

Også Halvard Sutterud har tatt mastergrad ved Fysisk institutt. Med Aker scholarship skal han nå ta doktorgrad i maskinlæring ved Imperial College i London.

Har du en master i computational physics, får du kastet jobber etter deg. Nå om dagen trenger ethvert tek-selskap kompetansen til datafysikere med solide beregningskunnskaper. Men Halvard Sutterud fra Stavanger vil forske. Han er opptatt av kvantefysikk, beregninger og maskinlæring.

– Hva betyr det å ha fått Aker scholarship?

– Det er en utrolig mulighet å få dra. Det blir et skikkelig eventyr, smiler han

– Jeg valgte Imperial fordi forskergruppa jeg skal jobbe med har et samarbeid med Google Deep Mind. Jeg håper jeg kan få en biveileder der –og kanskje muligheten til å hospitere hos dem i løpet av oppholdet, smiler han lurt.

Masteroppgaven hans handler om å utvikle en metode for å studere små kvantesystemer og finne ut hvordan de oppfører seg hvis de blir utsatt for sterke elektromagnetiske krefter fra for eksempel en kraftig laser. Han jobber opp mot Hylleraas-senteret, et senter for fremragende forskning ved Kjemisk institutt.

Les hele intervjuet med Halvard Sutterud her: Superstudenten med de mange hattene

Fullfinansiert master ved Cambridge

Aker deler ikke bare ut stipender til dem som vil ta doktorgrad. Har du en solid bachelorgrad å vise til, kan du få støtte til å ta mastergrad ved Harvard, MIT, Stanford, Caltech, University of Pennsylvania, Oxford, Cambridge, Imperial College eller National University of Singapore. Studentene får støtte til hele oppholdet, slik at de ikke trenger å ta opp studielån.

Per August Moen (23) fra Oslo er masterstudent i statistikk ved UiO og har tatt bachelorprogrammet i matematikk og økonomi. Nå er han blitt tildelt Aker Scholarship og skal ta mastergrad ved Cambridge University.

Han er svært fornøyd med hjelpen han har fått fra Aker:

– Støtten fra Aker Scholarship er langt mer enn bare økonomisk. De gir råd om hvilke studiesteder du bør søke, og de støtter veldig gjennom hele søknadsprosessen. De setter deg i kontakt med riktige folk, og om nødvendig flyr de deg til studiestedene for å snakke med potensielle veiledere. De er en stor ressurs for stipendiatene sine.

Les hele intervjuet med Per August Moen her: Per August fikk fete muligheter med matematikk og økonomi

– MN har en del av landets flinkeste studenter

UiO-studentene er interessert i det de driver med, sier Bjørn Blindheim. Foto: Aker

Bjørn Blindheim adminstrerer Aker scholarship, og han er imponert over kandidatene som kommer fra MN-fakultetet.

– Vi opplever søkerne fra UiO som motiverte og faglig flinke. Det er tydelig at MN-fakultetet har lyktes med å tiltrekke seg en del av de flinkeste og at det er flere sterke fagmiljøer her.

Han forteller at studentene Aker har sendt ut fra UiO, får veldig gode tilbakemeldinger fra universitetene de samarbeider med.

– Det er selvsagt hyggelig, for de er jo vant til å få mange flinke studenter.

Blindheim forteller at de har gitt støtte til UiO-studenter med mange fagbakgrunner og at det er en stor bredde i personligheter.

– Men et fellestrekk er at de er interessert i det de driver med.

Han vil gjerne oppmuntre flere kvinner til å søke Aker scholarship.

– Vi har støttet en del, men tar gjerne flere. Kvinner er ofte flinkere enn de selv tror.

Er du interessert i forskningsnyheter om realfag og teknologi: Følg Titan.uio.no på Facebook eller abonner på nyhetsbrevet vårt