Are Raklev kåres til en av Morgenbladets fantastiske formidlere

—En helstøpt underviser av den typen universitetet trenger flere av

Morgenbladet har kåret 10 fantastiske formidlere. Fysikkprofessor Are Raklev er en av dem som nådde helt til topps.

Morgenbladets kåring har pågått siden i vår, da avisen ba landets studenter om å fortelle hvilke foreleserne som har "vekket nysgjerrigheten og fått dem til å glemme mobilen."

Studentene har mange favoritter: Hele 383 undervisere ble nominert. Morgenbladets redaksjon plukket ut 39 av dem og overlot til en jury å foreta den endelige utvelgelsen.

Også Roger Antonsen fra Institutt for informatikk og botaniker Charlotte Sletten Bjorå ved Naturhistorisk museum var blant de 39.

De 10 fantastiske formidlere ble feiret for fullsatt Storsal i Chateau Neuf, med blant andre kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til stede.

Her kan du se foredragene, og lese om finalistene:

Her er de fantastiske formidlerne (morgenbladet.no) 

—Den beste vi har hatt

I juryens begrunnelse for å velge Are Raklev heter det:

Are Raklev har siden han begynte i 2010 undervist i innføringsemnet i kvantefysikk, et andreårs bacheloremne, der han klarer å gjøre tungt og teoretisk stoff tilgjengelig og forståelig. Are Raklevs forelesninger foregår på tavle og er velstrukturerte og tydelige.

Hvis Raklev passerer et kollokvierom der det diskuteres fysikk, kommer han inn og blir med og diskuterer og forklarer. Kontordøren hans står alltid åpen, og han svarer både sine egne og andre studenter på faglige spørsmål - også om emner han ikke underviser i selv.

Han tar seg god tid med temaene, snakker rolig og lar studentene ta innover seg det som det blir forelest i.

Som en av studentene sier det:

– Forelesningsstilen til Are beskrives av flere studenter som det beste vi har hatt. Han er en helstøpt underviser av den typen universitetet trenger flere av, og han fortjener rett og slett heder for det!

Men kan en slik kåring virkelig finne fram til de ti beste underviserne? Morgenbladets debattredaktør, Mari K. Slotnæs, svarte slik da finalistene ble presentert i vår:

– Ambisjonen er ikke å lage den definitive listen over Norges ti beste undervisere, men heller å trekke frem et knippe virkelig gode – blant flere – for å løfte en debatt.

Les også:

Rampen som ble årets foreleser

Studentenes favoritt