Image
Realfagsbiblioteket ble kåret til Årets bibliotek 2016

F.v.: Realfagsbibliotekets nestleder Heidi Rustad, jurymedlemmene Mariann Schjeide og Bernhard Ellefsen, overbibliotekar Live Rasmussen, jurymedlemmene Curt Rice, Kristin Vinje og Brita Esaiassen. Foto: Bjarne Røsjø

Realfagsbiblioteket er Årets bibliotek 2016

– Realfagsbiblioteket har klart å skape et varmt og inkluderende fagbibliotek, en sosial møteplass som samtidig oser av faglig tyngde, mener leder av Norsk Bibliotekforening Mariann Schjeide. Derfor vant Realfagsbiblioteket den høythengende prisen for Årets bibliotek i 2016.

Overbibliotekar Live Rasmussen

Årets Bibliotek har vært kåret siden 1988, og i løpet av årene er det blitt mer og mer stas å vinne denne kåringen. Realfagsbiblioteket har vært nominert blant de tre beste de tre siste årene på rad.

Overbibliotekar Live Rasmussen ble hoppende glad da hun mottok nyheten om Årets bibliotek 2016 sammen med bibliotekets nestleder Heidi Rustad. Rasmussen takket juryen varmt for prisen, men benyttet også anledningen til å takke bibliotekets ansatte, som har gjort en kjempeinnsats.

– Kjærlighet er et viktig tema for oss. Vi bestemte oss tidlig for at vi ikke bare skulle tenke på service, men at vi også skulle være et vertskap for alle som kommer til oss. Når du kommer til Realfagsbiblioteket, skal du føle deg elsket! sa Rasmussen.

Vinneren ble kunngjort 12. januar 2017 i Fritt Ords lokaler i Uranienborgveien 2. Førsteprisen var et grafisk blad av billedkunsteren Unni Askeland.

Rektor og dekan gratulerer

– Jeg vil gratulere alle som jobber på Realfagsbiblioteket, med Live Rasmussen i spissen. Det er intet mindre enn imponerende å vinne denne kåringen, og det er like imponerende at biblioteket er blitt nominert blant landets beste biblioteker tre år på rad. Vi som kan besøke biblioteket og kjenner dets omdømme, er ikke overrasket, for Realfagsbiblioteket er et innovativt bibliotek som aktivt bidrar til universitetets mange oppdrag og tilfører en svært viktig dimensjon til UiOs læringsmiljø. Jeg er svært stolt av dette biblioteket, sier rektor ved UiO, Ole Petter Ottersen, i en kommentar til Titan.

Dagens hyggeligste nyhet, mener UiOs rektor Ole Petter Ottersen

– Dette var en strålende nyhet. Realfagsbiblioteket er et fantastisk bibliotek, og jeg gratulerer alle de ansatte med en veldig velfortjent pris, sier dekan Morten Dæhlen ved UiOs matematisk-naturvitenskapelige fakultet.

Juryen begrunnet tildelingen med at Realfagsbiblioteket tar formidling av naturvitenskapelige fag på alvor og er blitt et samlingssted for både faglige og sosiale aktiviteter. Gjennom aktivt samarbeid med fagmiljøene på UiO arrangerer Realfagsbiblioteket åpne foredrag, seminarer og debatter, og de er fast arena for direktesending av radioprogrammet Abels Tårn på NRK P2.

Realfagsbiblioteket legger også til rette for studentene, som har svart med iherdig bruk av biblioteket. Prisen ble delt ut av jurymedlem Curt Rice, rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

– Dette hadde jeg satt pris på!

– Det er åpenbart at bibliotektjenestene har forandret seg veldig mye siden jeg var student. Jeg hadde satt veldig stor pris på Realfagsbiblioteket hvis det hadde eksistert den gangen, sa jurymedlemmet Kristin Vinje til Titan.  Hun har doktorgrad i kjemi fra Universitetet i Oslo i 1994 og er i dag stortingsrepresentant for Høyre og medlem av Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen.

– De er ikke bare et glimrende bibliotek, men har også skapt en ny sosial arena, og de er flinke til å formidle. Det er behov for et slikt hyggelig hjem for studentene på UiO, som var en mer upersonlig institusjon da jeg gikk på Blindern. Dette er en veldig velfortjent pris, tilføyde Vinje.

Bibliotekenes nye rolle

– Bibliotekenes rolle har forandret seg veldig de siste årene, spesielt med tanke på den raske utviklingen innenfor teknologi og digitalisering, og de har en viktig funksjon i kunnskapssamfunnet. Det var hyggelig å få være en del av juryen som skulle kåre Årets bibliotek, og det var gode finalister! sa Curt Rice.

– Vinneren er et fagbibliotek som har klart å skape et inkluderende miljø, som er blitt en møteplass for studenter, ansatte og publikum. Ved å kombinere rollen som kilde til faglig kunnskap med å være arena for formidling og debatt, viser Realfagsbiblioteket at de tar bibliotekenes rolle i samfunnet et steg videre, tilføyde han.

Om prisen

Prisen «Årets bibliotek» deles ut av Norsk Bibliotekforening og tildeles et bibliotek som i de senere år har anvendt nye ideer eller utmerket seg gjennom et godt og effektivt samarbeid med de som bruker/styrer biblioteket. Norsk Bibliotekforenings hovedstyre utpeker hvert år en jury på 3-5 personer, som ledes av Norsk Bibliotekforenings leder. Prisen er en kunstgjenstand. Alle typer bibliotek kan bli tildelt prisen.

Juryen har bestått av Bernhard Ellefsen, litteraturkritiker i Morgenbladet; Brita Esaiassen, bibliotekar på Berg folkebibliotek på Senja (fjorårets vinner); Curt Rice, rektor Høgskolen i Oslo og Akershus; Kristin Vinje, stortingsrepresentant (H) og Mariann Schjeide, leder av Norsk Bibliotekforening

Det kom inn over 100 forslag på 40 ulike biblioteker til årets pris. Med utgangspunkt i de innkomne forslagene nominerte juryen tre sterke kandidater som hadde utmerket seg på hvert sitt område: Deichmanske bibliotek (Tøyen & Biblo Tøyen), Kristiansand folkebibliotek og Realfagsbiblioteket.

Norsk Bibliotekforening er en uavhengig interesseorganisasjon for bibliotek og bibliotekets brukere.

Kontakt:

Norsk Bibliotekforenings leder Mariann Schjeide

Overbibliotekar Live Rasmussen, Realfagsbiblioteket

Les mer om Realfagsbiblioteket:

Norsk Bibliotekforening: Realfagsbiblioteket (UiO) er Årets bibliotek 2016

Realfagsbibliotekets nettsider

Forskerforum:  Frå boksamling til møteplass