Image
Nikita vant den norske delen av Fysikk-OL

Nikita Klimenko Fra Røde Kors Nordisk United World College vant den norske kvalifiseringsrunden til Fysikk-OL. Her med komiteeleder professor Carl Angell til venstre og instituttleder ved Fysisk institutt Jøran Moen til høyre. Foto: Espen Haakstad

Skal til Fysikk-OL!

Nikita Klimenko fra Røde Kors Nordisk United World College er Norges beste fysikkelev. Han drar til den internasjonale finalen i Sveits og Liechtenstein sammen med fire andre.

De beste fysikkelevene fra videregående skoler landet over har denne uken vært på Fysisk institutt ved Universitetet i Oslo og kjempet om retten til en plass i Fysikk-OL.

Fysikk-OL

En internasjonal kunnskapskonkurranse for fysikkelever i den videregående skolen.

922 elever fra 105 skoler har deltatt i konkurransen

Norske elever deltar hvert år i internasjonale olympiader i fysikk, kjemi, informatikk, biologi og matematikk.

Det er mer en 90 land som deltar.

De som skal representere Norge velges ut gjennom flere uttagingsrunder i Norge.

Et av formålene med fysikkolympiadene er å prøve å stimulere til økt interesse for fysikk og realfag.

Og det var Nikita Klimenko som trakk det lengste strået. Med 21 av 24 mulige poeng på avslutningstesten ble han en klar vinner.

– Det var uventet, men jeg synes det er helt fantastisk, sier Nikita.

Han forklarer at den sterke konkurransen var motiverende - at de beste av de beste innen fysikk i Norge deltok ga seieren noe ekstra.

– Det gir meg en utrolig god følelse. Dette er å vinne blant likesinnede!

– Jeg elsker fysikk!

Nikita er fra Hviterussland og har vært ett år i Norge på utveksling i regi av Røde Kors. Og i gledesrusen har han en innrømmelse å komme med.

– Jeg elsker fysikk! Alt! Utregningene, måten å tenke på og hvor viktig det er. Fysikk kombinerer så mye. Og fysikken handler jo om det hele verden består av!

Om ett år er Nikita ferdig med utvekslingen og da skal han søke på universitet. Etter intensiv treningsuke her på Fysisk institutt sier han at UiO absolutt er aktuelt når han skal søke skole.

– Det har vært en fin uke. Med utrolige interessante forelesninger og masse engasjerte folk. Jeg har lært mye og blitt veldig inspirert.

Sammen til Fysikk-OL

De som skal til Fysikk-OL 2016

Med seg til Fysikk-OL i sommer, som avholdes i Sveits og Liechtenstein, får Nikita fire andre fysikktalenter. De er:

Herman Slettemoen fra Lillehammer vgs, Grigory Martyushenko fra Oslo katedralskole, Vegard Undheim fra Sandnes vgs og enten Fridtjof Eikanger fra Trondheim katedralskole eller Silje Hope Lossius fra Langhaugen skole.

Hvilke fem som helt sikkert skal representere Norge er enda ikke klart fordi Fysikk-OL kan kollidere med andre naturvitenskapelige olympiader i sommer. Som komiteleder for Fysikk-OL, professor Carl Angell, sier:

– Denne gjengen er så talentfull at de er kvalifisert for OL som krasjer. Det sier noe om nivået!

Det arrangeres OL også i kjemi, matematikk, informatikk og biologi.

Trives godt sammen

Carl Angell delte ut diplomer, blomster og utmerkelser sammen med instituttleder Jøran Moen ved Fysisk institutt.

Elevene har vært på en ukelang treningsuke ved Fysisk institutt. De har blitt undervist av fysikkeksperter innen mange felt og fått oppleve noen av Norges beste forskningsformidlere. Stemningen har vært høy.

– Det er noe med at de har samme interessene. Det er slik du blir så god! De er nok ikke vant til å møte så mange likesinnede.

Angell demper imidlertid forventningspresset før finalen i sommer.

– Vi må være klar over at det satses mer på fysikk i en del andre land - som Kina, Sør-Korea og USA. Og i tillegg så satser de helt konkret på konkurransen i sommer med lange treningsleirer. Men vi ønsker uansett våre elever lykke til!

Les mer på Titan.uio.no:

Biologi-OL: Dette er Norges flinkeste biologielever

Kjemi-OL: Fremtidens kjemikere på vei til Tbilisi

Fysikktalenter på besøk!

Hjemmeside til Fysikk-OL

Resultatlisten i Fysikk-OL