Image
Solformørkelse

Diamantring på himmelen: Solen har akkurat begynt å titte frem fra bak månen etter den totale solformørkelsen på Svalbard i 2015. Foto: Håkon Dahle.

Opplevelsen av en formørkelse

Den neste totale solformørkelsen som kan sees i Norge, kommer først i 2061. Ikke rart at de ivrigste har reist langt for å få med seg dagens og årets store begivenhet.

//www.youtube.com/embed/jnphuI7hyeM
Solformørkelse skjematisk

Mandag 21. august 2017 er en total solformørkelse synlig fra USA, og mange - også astronomer - har lagt ferien dit for å oppleve fenomenet.

Solen er 400 ganger så stor som månen, men den er også 400 ganger lenger unna oss. Fra jorden ser dermed solen og månen omtrent like store ut.

I skyggen av månen

Siden månen går rundt jorden, hender det fra tid til annen at månen kommer direkte mellom jorden og solen. Når solen, månen og jorden står på linje, vil det for oss på jorden se ut som om månens skive akkurat dekker solskiven. De som befinner seg innenfor et ganske begrenset geografisk område på jorden, vil i noen få minutter oppleve en total solformørkelse.

Solens skive blir helt svart, og de ytre lagene av solatmosfæren kommer til syne i en ring av lyse flammer. 

Total solformørkelse

De som har opplevd dette, beskriver det som en svært spesiell opplevelse.

– En total solformørkelse er antagelig det mest spektakulære naturfenomenet som man trygt kan observere, gitt at du tar forholdsregler og ikke ser direkte på solen i de delvise fasene, sier astronom Håkon Dahle, som er forsker ved Institutt for teoretisk astrofysikk ved UiO.

Ofte, men på små områder

En total solformørkelse kan bare oppleves fra et smalt belte på jorden, der månens helskygge faller. Siden jorden roterer, vil måneskyggen tegne en smal stripe bortover jordkloden. Plasseringen av stripen varierer.

Formørkelsen denne gangen vil være synlig i et område tvers over USA, fra Oregon i nordøst til South Carolina i sørvest.

Slik er formørkelsens bane over USA mandag 21. august:

//www.youtube.com/embed/jnphuI7hyeM

– Det er fortsatt noen områder i den nedre solatmosfæren som bare kan undersøkes under en total solformørkelse, forteller de.

Tiago Pereira er enig i at solformørkelser har en plass i moderne astrofysikk. 

– Formørkelsene kan brukes til å kalibrere solteleskoper og instrumenter, forteller han. – Vi kan bruke solformørkelsene til å estimere hvor bra instrumentene fungerer og hvordan de eventuelt må justeres.

Mer om solen på Titan.uio.no:

Les mer om solformørkelser