Kelner, det er en partikkel i kvantefeltet mitt!?

- Partikkelfysikk ligner på et hvilket som helst annet yrke. Du går på jobb, du drikker kaffe, og du har dataproblemer. Sånn forklarer Anders Kvellestad jobben sin - på den enkleste måten. Men han kan også gi en litt grundigere innføring i partikkelfysikk og kvantefeltteori.

Av Hilde Lynnebakken
Publisert 17. apr. 2017

Partikkelfysikk handler om elementærpartikler, ikke sant? Du vet, disse bittesmå legoklossene som verden er bygd opp av.

Men matematisk sett er partikkelfysikk beskrevet med kvantefeltteori, som beskriver felter som bølger og brer seg ut i rom og tid. Så hvordan ser egentlig partikkelfysikken ut fra dette perspektivet?

Partikkelfysikk, Anders Kvellestad

Og hva er det de gjør med kvantefeltene der nede i kjelleren på CERN?

Kvantefeltteori er sagt å være en av de mest presise fysikkteoriene som finnes, og den er basisen for store deler av moderne fysikk.

- Partikkelfysikk ligner på et hvilket som helst annet yrke. Du går på jobb, du drikker kaffe, og du har dataproblemer. Sånn forklarer Anders Kvellestad jobben sin - på den enkleste måten.

Kvellestad har en doktorgrad i teoretisk fysikk fra UiO. Nå jobber han som postdoktor på Nordita i Stockholm. 28. februar 2017 holdt han foredrag på Blindern i serien Fysikktirsdag, og du kan se hele foredraget øverst i saken.

Vil du har flere forskningsnyheter om realfag og teknologi? Abonner på vårt ukentlige nyhetsbrev(link is external) eller følg oss på Facebook.

Emneord: Fysikk