Image
Åpen dag 2018

5, mars slipper Universitetet i Oslo inn elever fra videregående skole. Foto: Simen Kjellin/UiO

UiO åpner dørene for å fenge og fange studenter

Hva driver egentlig forskerne med på Universietet i Oslo? Hvordan designer vi ting smartere for klimatilpasning? Hva skjer når alt skal digitaliseres? Og kan realfag hjelpe deg gjennom russetida?Svarene kommer på «Åpen dag».

Kan ti minutter endre retningen på et liv?

Det er ikke umulig når Universietet i Oslo (UiO) 5. mars arrangerer Åpen dag for videregåendeelever som planlegger neste trinn på utdanningsstigen. Gjennom en rekke miniforelesninger på ti minutter  forteller noen av UiOs beste formidlere om jobben sin og hva man kan gjøre om man velger å studere ved UiO. 

Enten du skal dit eller bare er interessert i gode historier om realfag og teknologi, her er saker Titan.uio.no har skrevet om foredragsholderne og/eller temaene:

Hvorfor studere realfag og teknologi ved UiO? (Og hva kan du bli?)

Du drømmer om å gjøre verden til et bedre sted, eller å hjelpe mennesker, men vet ikke helt hvordan du skal nå målet. Høres det kjent ut? Realister og teknologer utvikler neste generasjon datamaskiner og den nyeste kreftbehandlingen, finner ut hvordan vi kan produsere mat nok til alle og hva slags energikilder vi vil bruke i framtida. Realfag og teknologi kan du studere mange steder – men hvordan er det å gjøre det ved UiO? Forelesere: Ilan Villanger og Martine Ruud.

Grunnforskning: Den rene vitenskapen

Mange av forskerne våre har opphold på CERN. Erik Gramstad forteller hva de driver med og hvordan de får til de enormt energirike partikkelkollisjonene sine.

Vi sneier innom gruppeteori: symmetrier og likninger. Vi skal snakke litt om å løse femtegradslikninger og om symmetriene til et ikosaeder. I begge tilfeller dukker tallet 60 opp.

Solen er vår nærmeste stjerne, og lyset fra den bruker bare åtte minutter på å nå oss her på Jorden. Likevel er det mye vi ikke vet om denne glødende og enormt varme kula. En av de som vet mest, er Mats Carlsson. 

Forelesere: Erik Gramstad, Inger Christin Borge og Mats Carlsson.

Hvordan takler jorda temperaturøkning?

Hvordan redde matplantene fra klimakrisa? Hvordan designer vi ting smartere for klimatilpasning? Hva skjer med fisken når havet blir varmere? Løsningen på klimakrisen er å endre samfunnet. Og så må vi følge med på naturen. Ikke alt går feil vei. Forelesere: Vilde Olsson, Frank Eliassen og Kine Moseid.

Stjerner og gravitasjonsbølger

Mørk materie: Vi tror det finnes fem ganger så mye mørk materie som vanlig materie i universet. Men hva er det? Det lurer forskerne også på. Supersymmetri står som et mulig svar på gåten.

Stjernestøv på taket ditt: En sommerdag for 11 år siden fant Jon Larsen et lite, skinnende sandkorn på sitt nyvaskede hagebord. Hvor kom det fra? Dette ble starten på en lang jakt på stjernestøv. Larsens oppdagelser ble av Discover Magazine kåret til en av de viktigste i 2017.

Forelesere: Eli B. Rye og Jon Larsen.

Hvordan skaffe nok energi uten olje

Klimaendring
Det finnes flere teknologi-områder hvor Norge kan gjøre mer for det globale klimaet, men da må vi satse på de store og viktige tingene. Foto: Colourbox

Hva slags utfordringer fins det med fornybar energi? Hvor fort kan det grønne skiftet komme? Vi snakker om sterkere og grønnere batterier, bedre solceller og hvordan vi kan lagre energi på en mest mulig effektiv måte. Forelesere: Une Tjøm, Kjetil Karlsen og Sabrina Sartori.

Vi hjelper deg gjennom russetida

1. Fylla har skylda – og hvordan takle bakrusen? Hva gjør at du blir bakfull? Og er det dansing på byen, allergipiller, trening eller vann som hjelper?

2. Hvorfor bruker russen mest antibiotika i landet? Antall 19-åringer som er syke og bruker antibiotika, øker jevnt mellom 1. og 17. mai, før det skyter i været etter 17. mai. Når festen er over, innser de plutselig at de må bli friske til eksamen. 

3. Renses hjernen når jeg sover? Hjernen bruker opp mot 20 prosent av energien i kroppen. Alle celler produserer avfall når de forbruker energi, og kroppens lymfesystem er viktig i fjerningen av dette avfallet. Hjernen mangler lymfer, så hvordan klarer den å rense vekk avfall som hjernecellene produserer? 

Forelesere: Alexander Sandtorv, Tamina Rauf og Kent-Arne Mardal.

Den fantastiske kroppen din

1. 9 måneder på 9 minutter - hvordan ble du deg? 

2. Hvordan vi knuser kreft med tall og statistikk

3. Er kunstig intelligens bedre enn deg?

Forelesere: Katharina Vestre, Emil Stoltenberg og Rebekka Soma.

Teknologi for energi, forsvar og økonomi

Hva skjer hvis du setter sammen optikk og IT? Og hva er hyperspektral avbildning? Lær om kameraer som ser det usynlige.

Bitcoin og kryptovaluta: Hvordan kan vi redusere klimautslipp og likevel ivareta datasikkerheten?

Tibber, Tinder og Tesla. Et lyninnlegg om forretningsmodeller i en digital tid.

Forelesere: Torbjørn Skauli, Andrea Merlina og Lene Pettersen.

En reise i tid og rom

Bli med astronomiprofessor Frode Hansen på en reise i universet for å oppdage stjerner, planeter og galakser og prøve å forstå hva disse er for noe. På veien skal vi også bli kjent med noen av universets største mysterier. Til slutt skal vi reise bakover i tid til Big Bang og se hvordan galakser, stjerner og planeter kan ha blitt til. Foreleser: Frode Hansen

App mot svangerskapskvalme - virker det?

Mange gravide opplever at svangerskapskvalme blir bagatallisert av omgivelsene og at de ikke blir tatt alvorlig selv om det er noe av det verste de har vært med på. Nå lager farmasøyter en app som skal gi de gravide økt forståelse for egne symptomer, slik at de er i stand til å ta bedre beslutninger og føle "empowerment". Foreleser: Maria Bich-Thuy Truong.

Bærekraftig kosthold - hva slags mat spiser vi i fremtiden?

tare, mat
Litt uvant på menyen i Norge, men mange steder spiser de tang, tare og andre alger. Spiser du is eller drikker øl, har du trolig fått det i deg allerede. Foto: Colourbox

Mat påvirker våre prestasjoner både fysisk og psykisk, men hvordan vil fremtidens matsituasjon være? Kan vi sikre et bærekraftig kosthold? Og hvordan vil det påvirke oss? Foreleser: Lene Frost.

Hvorfor trenger Nora mer medisin enn Vilde?

De fleste tror at svært overvektige mennesker trenger større medisindoser enn slanke. Men det er ikke så sikkert. Foreleser: Ida Robertsen.

En ny generasjon av vaksiner

Vaksiner og flokkimmunitet beskytter mot mange sykdommer, men det finnes virus og bakterier det er vanskelig å lage vaksiner mot. Når kommer vaksiner som beskytter mot HIV? Hvordan lage vaksiner som produseres så raskt at de kan stoppe et pandemisk utbrudd av alvorlige sykdommer som for eksempel ebola? Foreleser: Gunnveig Grødeland.

Grødeland forsker på influensavirus og utvikling av vaksiner. Hun har skrevet denne faktaartikkelen om koronaviruset

Honours-programmet: Kunstig intelligens og hjerneforskning

Kunstig intelligens er et av 2010-tallets store vitenskapelige gjennombrudd. Hvordan endrer den din verden? Og hvordan bruker fysikere og biologer maskinlæring og algoritmer? Kan vi for eksempel regne ut hvordan vi tenker? Forelesere: Klas Petterson, Solveig Næss og James Catmore.

Honours-programmet: Kunstig intelligens i lingvistikk, filosofi og musikk

Dag Haug, Øystein Linnebo og Jonna Vuoskoski holder foredragene «Språkmaskinen», «Kan menneskelig tenkning mekaniseres? Noen logiske betraktninger» og «Will AI determine your musical taste?» 

Hvis du ikke kjenner til Honours-programmet eller lurer på om det kan være noe for deg, får du en kjapp innføring her:

Mellom alle miniforelesningene kan du også speeddate en student, bli kjent med Realistforeningen og ta en kikk på Realfagsbiblioteket - som er blitt kåret til Årets bibliotek og går for å være studentenes hjem borte fram hjemmet. Og det er selvsagt informasjonsmøter om alle studiene. Du kan også prøve VR-briller eller spinnhjulet, sjekke ut raketten noen av studentene har bygget og bli med på små aktiviteter med mineraler og kjemikalier. 

Her kan du lese mer om Åpen dag og sjekke ut alle miniforelesningene.

Er du interessert i forskningsnyheter om realfag og teknologi: Følg Titan.uio.no på Facebook eller abonner på nyhetsbrevet vårt