Image
Jenter og teknologi 2018

650 jenter fra videregående skoler på hele Østlandet deltok på Jenter og teknologi-konferansen. Her fikk de prøve ut teknologi i praksis og møtte inspirerende rollemodeller. Foto: Benjamin A. Ward

– Du trenger ikke bli lege for å redde liv

– Med en teknologiutdannelse kan dere ha enorm betydning når vi skal løse fremtidens problemer. Det var budskapet fra NHO-sjef Kristin Skogen Lund til 650 jenter i videregående skole som deltok på inspirasjonsdagen Jenter og teknologi.

Samfunnet og arbeidslivet trenger mange flere teknologer i årene fremover. Likevel er bare tre av ti teknologistudenter i Norge jenter. 

Et av problemene er mangel på rollemodeller og kvinnelige forbilder som kan være med på å motivere og inspirere og få jenter til å tenke at en karriere innen teknologi og realfag kan være noe for dem. Dette er bakgrunnen for Jenter og teknologi-dagen i Oslo, som i år ble arrangert 13. februar. UiO er med på arrangementet for andre gang.

Helene Sørum Kristiansen
Helene Sørum Kristiansen interesserer seg for menneskekroppen. Likevel er det ikke legeyrket hun brenner for, men forskning på sykdommer og nye medisiner. Hun fant ut at biokjemi var et bedre valg for henne. Foto: Benjamin A. Ward

– Hvordan blir vi mennesker syke, og hvordan kan vi bli friske igjen? Da jeg gikk på videregående, trodde jeg den eneste veien til å finne ut av dette var medisinstudiet, fortalte Helene Sørum Kristiansen. I dag studerer hun bachelor i biokjemi ved UiO, og  gjennom studiet har hun oppdaget mange nye muligheter til å forske i kroppens mysterier. Et av verktøyene som fascinerer henne, er genteknologien CRISPR. 

– CRISPR er en ny og banebrytende teknologi som revolusjonerer medisinen. Forskerne bruker genteknologi til å endre DNA i stamceller. Forhåpentligvis kan denne teknologien være en nøkkel til å løse mange av de medisinske gåtene vi står overfor. 

LES OGSÅ: Dette er CRISPR: Nyttar ny genteknologi for å endre DNA

Kreativitet er viktigst

Martine Leonardsen
– Det viktigste ikke er være supergod i matte, men å være kreativ og nysgjerrig, mener spillutvikler Martine Leonardsen. Foto: Benjamin A. Ward

Martine Rolid Leonardsen har tatt en mastergrad i informatikk med design, bruk og interaksjon ved UiO. I dag er hun spillutvikler og jobber i teamet til Magnus Carlsen med å lage en spill-app som skal lære bort sjakk på en ny og morsom måte.

– Det som inspirerer meg med realfag og teknologi, er alle mulighetene. Man kan lage nesten hva som helst. Stort sett alle bransjer trenger folk med teknologikompetanse nå, og enda flere vil trenge det i fremtiden, påpeker hun.

– Jeg ser ingen god grunn til at det er flere gutter som velger en teknologiutdanning. Vi jenter er like gode!

Finn dine styrker

NHO-sjef Kristin Skogen Lund oppfordret jentene i salen til å tenke på hva de liker og hva de vil bidra med når de skal velge utdanning og karriere.

– Finn ut hva dine styrker er og sats på dem, selv om det betyr å velge noe utradisjonelt. Mitt beste råd er å tenke mer på hvem du vil være og mindre på hva du skal bli, sa hun.

Skogen Lund fremhevet hvordan de som jobber med teknologi er problemløsere. De løser problemer folk møter i hverdagen, og de er med å løse de store problemene samfunnet vårt står overfor.

– Det er teknologer som utvikler førerløse båter og biler som gjør at det blir færre ulykker. Og det er teknologer som lager roboter som går på skolen for langtidssyke barn, så de slipper å havne bakpå faglig eller utenfor sosialt, sa NHO-sjefen.

LES OGSÅ: Produserer roboter på spreng for å hjelpe syke barn

Fikk prøve selv

Hedda Johannesen
Hedda Johannesen er biokjemiker og skriver doktorgrad ved UiO. Hun tok publikum med inn i kjemiens verden, fylt med farger, lyder og lukter. Foto: Benjamin A. Ward

I pausen fikk deltakerne teste ut Minecraft med VR, 3D-printe nøkkelringer, prøve en pannekakerobot, skru på lyset med kunstig intelligens og få roboten Leonardo til å danse. De fikk også et møte med Realfagsbibliotekets utstilling Damer! – om kvinner i teknologi- og realfagsforskning ved UiO. 

Deretter fascinerte og underholdt doktorgradsstipendiat Hedda Johannesen jentene med et forrykende kjemishow.

Prorektor for utdanning ved UiO Gro Bjørnerud Mo åpnet konferansen sammen med OsloMet-rektor Curt Rice.

– Gutta dominerer i dag mange av de teknologiske jobbene, de får definisjonsmakt i utviklingen, og i de aller fleste tilfeller tjener de også mest. Sånn kan vi ikke ha det i fremtiden. jenter! utfordret Mo.

Jenter og teknologi er et samarbeid mellom OsloMet og UiO, med finansiering fra NHO og Barne- og likestillingsdepartementet

Er du interessert i forskningsnyheter om teknologi og realfag? Følg Titan.uio.no på Facebook eller abonner på nyhetsbrevet vårt.

Mer på Titan.uio.no: