Image
robot, menneske, håndhilse

Velkommen til festival! Foto: Colourbox

15 fine forskningsopplevelser for festivalgjengere

I helgen er Oslo sentrum full av muligheter til å lære noe nytt. Her er oversikten over det som handler om realfag og teknologi på UiO-festivalen.

Dinosaur, UiO-festivalen

Området rundt universitetet i sentrum forvandles til en kunnskaps- og kulturfestival denne helgen - med populærvitenskapelige foredrag, barneuniversitet og omvisninger i noen av UiOs praktbygg. Alt er gratis og åpent for alle.

Et kart over hva som skjer hvor, finner du her. Alle disipliner er representert, fullt program finner du her.

Dette er den realfaglige moroa:

FREDAG

Jørn Hurum forteller om dinosaurene

Fredag kl. 10.00-10.30 og lørdag kl. 13.30-14.00, Universitetsplassen

Inntil 1960 var dinosaurer rekonstruert som store, tunge og sumplevende dyr i varme strøk. Men da ble det funnet fotspor etter dinosaurer på Svalbard, 123 millioner år gamle. Denne oppdagelsen gjorde at dinosaurforskningen endret seg for alltid. Kanskje kunne de ha levd i kalde strøk over hele kloden?  Forteller Jørn Hurum er professor i paleontologi ved UiO.

Utdeling av Zapffe-prisen 2017

Hilde Vinje

Kl. 16.00-17.25, Domus Academica (Gamle festsal)

Hilde Vinje (master i filosofi) fra Det humanistiske fakulteter årets vinner av Zapffe-prisen med oppgaven «Seier gjennom nederlag: En kritikk av det tragiske hos Zapffe og dets betydning for menneskelig forplantning».

Vinje presenterer arbeidet sitt, i tillegg skal biologiprofessor Dag Hessen snakke om Zapffes relevans i Antropocen.

Akademisk nachspiel: Hukommelse – hva er virkelighet og hva er fiksjon?

Kl. 20.30-21.30, Frokostkjelleren. Aldersgrense 18 år.

Hvordan lager og lagrer hjernen vår minner? Kan falske nyheter få oss til å huske ting som ikke har skjedd? Kan vi stole på vitneforklaringer? Kan andre manipulere minnene våre? Møt forskere som ved ulike tilnærminger gir oss innsikt i det siste fra forskningsfronten samt mulighetene og utfordringene framover.

Observatoriet, UiO-festivalen

Lørdag og søndag kl. 12.00, 13.00, 14.00 og 15. Maks 30 personer pr. omvisning. Observatoriegata 1.

I Observatoriet arbeidet den internasjonalt anerkjente professor Christopher Hansteen blant annet med observasjoner av stjernehimmel, kartverk, tidsangivelse og jordmagnetisme. En utstilling i den vitenskapelige fløyen viser den vitenskapelige aktiviteten.

Grensesprengende kjemi med magisk vri

Kl. 12.15, 13.10 og 14.00, Universitetsplassen

Et fargerikt kjemishow som det lukter svidd av. Det vil bli røyk og spetakkel, men også kjemiske reaksjoner som er så stille, så stille. Ved Elina Melteig og Katja Støren.

kjemishow, UiO-festivalen

Kl. 13.00-16.00, Universitetsplassen

Studenter fra Realistforeningen presenterer eksperimenter knyttet til realfag ved hjelp av blant annet flytende nitrogen, ballonger med forskjellig type gass og enkle pakker som kalles «kjemi på boks».

Noen eksperimenter er rene demonstrasjoner, i andre eksperimenter får folk prøve seg frem selv.

Apokalypse når? Har vi virksomme antibiotika om 20 år?

Kl. 13.00-13.45, Domus Bibliotheca

Et enormt overforbruk av antibiotika ved selvbegrensende infeksjoner har ført til en pandemi av resistente bakterier. Dette kan føre til at vi igjen kan dø av vanlige infeksjoner, og moderne medisin som for eksempel kreftbehandling blir umulig.

Foredragsholder Dag Berild har forsket på metoder for å forbedre bruken av antibiotika i mange år. For dette har han mottatt en rekke priser, senest Akademikerprisen for 2016.

Åpen sone for eksperimentell informatikk

Kl. 13.00-16.00, Universitetsplassen

Studenter  på Institutt for informatikk vil lære deg å lage ting på en morsom måte.

  • Micro:bit-programmering: Micro:bit er en liten datamaskin som kan programmeres til å gjøre mye kult. Man kan programmere den i et blokkbasert språk eller med tekst.
  • Mikrorobot: Mikrorobot er en fullverdig robot bygd av studenter ved Institutt for informatikk. Kom og se den kjøre og lær litt om hvordan en robot virker.
  • Loddelab: Lær å feste metall sammen, du får anledning til å lodde sammen en liten elektronikk til noe som virker.
  • Tinkercad: 3D-modelleringsverktøy på internett. Tinkercad er utviklet av Autodesk og er et fint sted å starte hvis man er nysgjerrig på modellering i 3D.
  • Brobygger: Bygg en bro av marshmallows og spaghetti.

Forsk på DNA med Forskerfabrikken

Kl. 13.00-16.00, Universitetsplassen

Hvordan vet et solsikkefrø at det skal bli til en solsikke? Og hvorfor ligner vi på foreldrene våre? Hemmeligheten er en oppskrift inni alle levende celler: DNA. Bruk seigmenn til å lage Forskerfabrikkens kjente seigmannkode. Kanskje du kan forske på spennende farger også.

Bli med på planetsafari

Kl. 13.00-16.00, Universitetshagen

Her blir du kjent med solsystemet vårt, og du kan få smake på ekte astronautis og prøve astronautbriller. Eller vil du ha en planet malt i ansiktet?

Does Science Matter? China and US Climate Policies and Populations

Kl. 15.00-16-15, Domus Bibliotheca

Debatt på engelsk: The world depends on China and the US to counter climate change. Is there hope that these major powers will lead the way? And how does Norway, in comparison, translate science into local climate and air pollution policy?

In this debate, scientists with profound experience of working in the US and China discuss how and why science related to air pollution and climate policies is perceived and treated so differently in these two countries – by policy makers, scientists themselves, and in the population.

The debate will be moderated by Morten Dæhlen, Dean of the Faculty of Mathematics and Natural Sciences. Participants:

  • Bryan Tilt is an associate professor at Oregon State University.
  • Kristin Aunan is a senior researcher at the Norwegian CICERO.
  • Li Hongtao is an associate professor in journalism and communication at Zhejiang University, China.
  • Kristoffer Robin Haug is a local politician in Oslo and parliamentary candidate for the Green Party.
Kristine Bonnevie, UiO-festivalen

Kl. 15.30-16.30, Professorboligen

Universitetet har hatt foregangskvinner i mange fag. De som var først ute, de som ble stående alene, de som fikk generasjonene etterpå med seg, og de som på ulikt vis åpnet nye felt i faget. Men vi kjenner ikke alle like godt.

 Professor Inga Bostad samtaler med kvinnelige professorer som har gjort seg bemerket, hver i sine fag: Anne Hellum (juss), Hanne Haavind (psykologi), Wenche Mühleisen (kjønnsforskning), Ragni Piene (matematikk), Else Wiestad, (filosofi).

Hjernens versjon av verden

Kl. 16.00-16.45, Domus Bibliotheca

Foredrag ved hjerneforsker Kaja Nordengen: Alt du ser, hører, føler, lukter eller smaker, er egentlig bare elektriske signaler. Hjernen tolker alt vi opplever. Hva er da virkelig?

Sunniva Rose, UiO-festivalen

Kl. 17.30-18.15, Frokostkjelleren

Som liten trodde Sunniva Rose at hun skulle bli ballettdanser «når hun ble stor», men 17 år gammel gjorde hun helomvending og bestemte seg for at hun heller skulle studere fysikk. Hun forsvarte nettopp doktorgraden i kjernefysikk ved UiO, der hun har forsket på bruk av thorium i kjernekraftverk.

Hun omtaler seg selv som rosanerd; hun er forskeren med utslått, midjelangt hår, store perleøredobber, rosa lipgloss og 13 cm høye hæler og en stor interesse for kjernekraft. Og blogging.

Hun forteller om reisen fra dansens til fysikkens verden – om oppturer og nedturer på veien, og det å ikke gi opp.

Menneske mot maskin: Vår slutt?

Kl. 18.30-19.30, Frokostkjelleren

Robotene hjelper oss, og de tar jobbene. Men utgjør de en eksistensiell trussel for menneskeheten, og hvordan vurderes risiko rundt kunstig intelligens? Hvilke liv er verdt å redde? Hva er backup-planene?

Teknolog Morten Goodwin fra Centre for Artificial Intelligence Research ved UiA og prosjektleder Haydn Belfield ved Cambridge Centre for Existential Risks skal filosofere rundt de utfordringene kunstig intelligens kan utgjøre for menneskeheten og livet på jorda om den skulle løpe løpsk. Med glimt i øyet og en dose kritisk tenkning diskuterer de løsningene som kanskje en gang i fremtiden kan redde menneskeheten fra utryddelse.

Moderator er Marit M. Simonsen, som er Dagbladet-kommentator og lekmannsrepresentant i De nasjonale forskningsetiske komiteene.

SØNDAG

Søndag er det en rekke omvisninger, for eksempel Fuglemorgen for morgenfugler, omvisning i Botanisk hage, Humlevandring for barn og omvisning i Observatoriet.

Er du interessert i forskningsnyheter om realfag og teknologi? Abonner på vårt ukentlige nyhetsbrev(link is external) eller følg oss på Facebook.

Mer på Titan.uio.no: