Missiler og hjerteinfarkt

qassam.jpg

Innenfor sensor- og signalbehandling, er det et ganske flytende skille mellom høyst forskjellige anvendelser. En av artiklene som våre PhD-studenter leser med tanke på høyoppløselig medisinsk ultralyd ble for eksempel skrevet for snart 30 år siden med støtte fra US Air Force og US Joint Services Program. På 80-tallet betydde det sannsynligvis at Reagans stjernekrigsprogram var med og finansierte forskningen. Når det kommer til detaljene så er det faktisk ikke så veldig stor forskjell på å finne retningen til et missil, å finne en farlig sprekk i en oljeplattform med ultralyd, eller å avbilde detaljer i et hjerte med tanke på infarkt.

Den artikkelen jeg tenker på er Shan, Wax, Kailath, "On spatial smoothing for direction-of-arrival estimation of coherent signals," IEEE Trans. Acoustics, Speech and Signal Processing, Aug 1985. Den er referert mye, over 700 ganger.

Jeg kan tenke meg at denne artikkelen også er godt kjent blant de som har utviklet det nye israelske forsvarsvåpenet Iron Dome. Aftenposten var et av få norske massemedier som omtalte dette systemet i forrige uke under overskriften "Her er Israels nye skjold". Iron Dome oppdager innkommende raketter med radar, følger dem og anslår om banen er slik at den vil treffe bebodde områder, og skyter dem så eventuelt ned. Fredag 8. april skjøt den ned tre Qassam raketter (som vist på bildet over) i området rundt Ashkelon.

Jeg vil tro at de som nå føler seg litt tryggere for rakettangrep er like takknemlige som hjertepasienter som har fått riktig behandling. Så derfor kommer etter min mening det å uskadeliggjøre offensive raketter på denne måten omtrent like høyt opp på listen over høyverdige anvendelser av signalbehandling og informatikk som å bidra til å kurere et hjerteinfarkt.

- Skrevet på en solfylt dag på påskeferie i Frankrike, på grensen til Spania, der tanken både på missiler og hjerteinfarkt virker veldig fjern.

Bilde fra Wikipedia Commons