smilende kvinne med lange krøller, turkis skjerf

Kristin Braa vil være et forbilde for jenter som vil studere teknologi. Foto: Hilde Lynnebakken/ UiO

Kristin Braa er en av Norges fremste teknologikvinner

Abelia og ODA står bak kåringen «Norges 50 fremste tech-kvinner 2022».

– Nå får jeg vise jenter mulighetene som informatikk gir, sier Kristin Braa fornøyd når hun hører at hun er kåret til en av Norges fremste kvinner i teknologi.

Hun er opptatt av å være et forbilde for jenter og vise hva en kan utrette ved å studere informatikk.

– Jeg husker fra min egen studietid hvor viktig det var med forbilder, sier hun.

– Hvilke forbilder hadde du som student?

– Ragni Piene, UiOs første kvinnelige matematikk-professor, var et stort forbilde. Og Lucy Smith, definitivt, legger hun til og sikter til Norges første kvinnelige professor i rettsvitenskap.

Da Lucy Smith ble rektor for Universitetet i Oslo (UiO) i 1987 var hun første kvinne i rollen. Fremdeles er hun den eneste.

– Mye å lære av det globale sør

Kristin Braa leder HISP-senteret ved UiO, som har utviklet et verktøy for innsamling, validering, analyse og presentasjon av data.

Gjennom hele Covid-19 har HISP jobbet med smittesporing, innreisekontroll og vaksinehåndtering i mer enn 40 land i det globale sør. Dette er forskning som blir viktig for å hindre nye pandemier.

– All vår pandemihåndtering i det globale sør var digital fra dag 1. Her har vi mye å lære av det globale sør når det gjelder beredskap og det å ha systemer klare. I Norge brukte vi bokstavelig talt penn og papir, sier Braa.

– Å jobbe digitalt har dessuten en demokratiserende effekt. Ta digitale møter. Nå er Prosper i Kampala like nær kollega som Ola på Oppsal.

Norges 50 fremste tech-kvinner

Det er ODA-Nettverk for kvinner i teknologi og bransjeforeningen Abelia som står bak kåringen av Norges 50 fremste tech-kvinner.

Målet med kåringen er å viske ut føringer for hva jenter og gutter opplever at de kan studere og dermed hindre et kjønnsdelt arbeidsmarked, promotere mangfold i bransjen og synliggjøre kvinnelige talenter innenfor teknologi.

I juryens kriterier heter det at kandidatene må ha en sentral teknologirelatert eller teknologifremmende rolle.

Her kan du lese et portrettintervju med Kristin Braa: Informatiker og barrikadestormer