Foto: Gina Aakre

Senterleder Kristin Braa ved åpningen. Foto: Gina Aakre

HISP-senteret åpnet: Feiret en av verdens største dataverktøy for helseinformasjon

– For oss betyr det å bli et interdisiplinært senter mer autonomi og selvstendighet, sier leder for HISP-senteret Kristin Braa.

Fra januar i år har HISP-prosjektet ved Institutt for informatikk vært et interdisiplinært senter. Den offisielle åpningen måtte vente til representanter fra de samarbeidende landene var tilstede ved UiO i forkant av den årlige DHIS2 konferansen.

Senterleder Kristin Braa ledet programmet under åpningsfeiringen der representanter fra Mosambik, Uganda, Sri Lanka og Vest- og Sentral-Afrika fortalte om deres erfaring med bruken DHIS2-programvaren som HISP (Health Information Systems Programme) har utviklet.

Eksempler fra Sri Lanka viste at DHIS2 var avgjørende for å raskt få på plass et overvåkningssystem for Covid-19 i landet i februar 2020.

Les også: UiO-forskere bidro til global smittesporing og blir viktige for å hindre nye pandemier

Det ble også gitt eksempler på hvordan programvaren er viktig for bruk i utdanning, og hvilke verdier DHIS2-plattformen er utviklet på. DHIS2 er en åpen kilde-programvare som brukes til innsamling og analyse av helsedata.

– Vårt mål er å støtte land slik at de kan ta i bruk våre løsninger på en måte som gir dem egen selvstendighet og makt, sier Edem Kossi som jobber med HISP i Vest- og Sentral-Afrika.

– Alt vi gjør er åpen kildekode, la Kristin Braa til.

Les også: Internasjonal pris til Kristin og Jørn Braa for å «forbedre helsen over hele verden»

Samler og analyserer pasientdata

Per Morten Sandset, viserektor for innovasjon og utvikling ved UiO, gratulerte HISP med åpningen.

– HISP er et utmerket eksempel på å bygge kunnskap og kapasitet over tid. Gratulerer med status som interdisiplinært senter. Jeg ser frem til å følge jobben dere gjør videre, sa Sandset.

Også dekan Solveig Kristensen ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet gratulerte.

– HISP har en lang og stolt historie. Helt fra implementeringen av DHIS2 i 1994 til i dag da programvaren når over 2,4 milliarder mennesker, sa Kristensen.

HISP-senteret fremmer forskning, innovasjon og kapasitetsbygging innen digital global helse og relaterte fagområder, med støtte fra norske og internasjonale partnere som Norad, WHO, og CDC blant andre. HISPs hovedfokus er DHIS2 som brukes til innsamling og analyse av helsedata i 73 land, og til COVID-19 respons i flere enn 40 land. I 2022 har senteret et budsjett på ca. 23 millioner dollar.

Les mer om HISP i disse artiklene:

Helsehjelp løftes til en ny liga

Usikkerhet ved sykdom kan være en ressurs

WHO og UiO med unikt samarbeid om helseinformasjon

Norske forskere bak system som sikret gjenåpning av skoler i Uganda