""

Solveig Kristensen mener prisen er viktig for å synliggjøre kvinner i teknologibransjen. Foto: Simen Kjellin/UiO

Solveig Kristensen er kåret til en av Norges fremste teknologikvinner

Abelia og ODA står bak kåringen av Norges 50 fremste tech-kvinner. Dekan Kristensen mener utmerkelsen også er en anerkjennelse av MN-fakultetet.

På kvinnedagen de siste fem årene har Abelia og ODA kåret Norges fremste kvinner i teknologibransjen. Målet med kåringen er å synliggjøre kvinnene i bransjen for å vekke inspirasjon og promotere mangfold.

MN-fakultetets første kvinnelige dekan, Solveig Kristensen, står på årets liste.

– Dette er selvsagt en veldig hyggelig utmerkelse, og det gleder meg at Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet med denne tildelingen anerkjennes som et stort og viktig teknologifakultet med en fremtredende plass i samfunnet, sier Kristensen til Titan.uio.no.

Hun sier det fremdeles er behov for å synliggjøre den innsatsen kvinner gjør og de posisjoner de har innen teknologifeltet. Kvinner er fremdeles sterkt underrepresentert på alle nivåer innen dette området.

– Ikke minst er denne prisen viktig for å synliggjøre for yngre kvinner at vi har en naturlig plass innen bredden av teknologifeltet, sier Kristensen.

Opp og frem

Det er ODA-Nettverk, Nordens ledende nettverk for kvinner i tech, og Abelia, NHO-foreningen for kunnskaps- og teknologibedrifter, som står bak kåringen.

Etter en åpen nominasjonsprosess er de 50 vinnerne valgt ut av en jury ledet av Øystein Eriksen Søreide. I juryens kriterier er det fastslått at kandidatene må ha en sentral teknologirelatert eller teknologifremmende rolle.

– Koronakrisen har vist enda tydeligere at vi trenger alle gode krefter til å nå de store utfordringene som vi som samfunn møter. Både kvinner og menn er dagens og morgendagens problemløsere, men fremdeles er det langt flere menn enn kvinner som jobber i denne bransjen. Dette er også hovedmotivasjonen til at Abelia og ODA vil inspirere og motivere enda flere kvinner til å velge yrker innenfor teknologi, sier Øystein Eriksen Søreide, leder av juryen og administrerende direktør i Abelia.

Hele listen finner du her

Gjennom årene har prisen løftet frem flere viktige navn, som Karen Dolva, grunnlegger av NoIsolation som senere kom på BBCs liste 100 Women, og Christine Spiten som var sentral i å starte opp Blue Eye Robotics.

Stolt dekan

Kristensen startet som dekan etter nyttår og sier til Titan.uio.no at hun er stolt over å være den første kvinnelige dekanen ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet (MN).

– Det er historisk og viktig for at UiO og MN skal gå i takt med tiden. Min ambisjon er godt beskrevet i det nye dekanatets valgplattform. Vi er opptatt av å hegne om universitetets og den enkelte forskers frie rolle i samfunnet og fremme MN som et forskningstungt fakultet med fri forskning og utvikling av unge talenter som vår kjerneaktivitet.

– Grunnlaget for dette er menneskene som jobber her, og fokus på arbeids- og studiemiljø, karriereutvikling, likestilling, mangfold og bærekraft i sin bredde står sentralt, sier Kristensen.

Er du interessert i forskningsnyheter om realfag og teknologi: Følg Titan.uio.no på Facebook eller abonner på nyhetsbrevet vårt